RECEPT: 5 curry’s uit Sri Lanka

curry-sri-lanka

Sri Lanka heet niet voor niets de parel van Azië, heb ik afgelopen jaar ontdekt. Je vindt er paradijselijke stranden, prachtige cultuur, uitgestrekte theevelden en… heerlijke curry! Na vele curry’s te hebben geproefd, besloten we in Ella om een kookworkshop te volgen. Niets is namelijk fijner dan om de zo veel tijd thuis culinaire herinneringen op te halen aan je vakantie. De place to be voor deze workshop was Lanka’s Restaurant, in de buitenkeuken bij chefkok Lanka thuis. Hoewel het eigenlijk een must is om de workshop zelf te volgen, snap ik dat een tripje naar Sri Lanka niet zo een twee drie gemaakt is. Daarom deel ik graag het recept met je, zodat je thuis alvast een reden hebt om naar Sri Lanka te gaan. Of als je al geweest bent om net als ik de smaak van Sri Lanka weer in huis te halen!

Tijdens de workshop hebben we 5 verschillende soorten curry’s gemaakt, allemaal vegetarisch. Maar omdat we in Nederland geen jackfruit hebben, kan deze ook met kip of vis gemaakt worden.

 

Currypoeder

De meeste curry’s hebben currypoeder als basis. Deze kun je kopen in de toko óf… zelf maken! Maal de volgende ingrediënten in een vijzel of keukenmachine en voilà, currypoeder voor een heel leger:

100 gram korianderzaad
50 gram komijnzaad
25 gram anijszaad
1 kaneelstokje
7 kardemom bonen
4 kruidnagels

currypoeder

En dan de curry’s, deze zijn al net zo makkelijk te maken en ze bevatten nauwelijks moeilijk te vinden ingrediënten. Mocht je echt geen toko in de buurt hebben, dan kun je de pandan- en currybladeren ook weglaten.

 

Sperziebonencurry

Ingrediënten voor 2-3 personen:

400 gram sperziebonen
4 tenen knoflook
2 tomaten
2 rode uien
1 theelepel kurkuma
1/2 theelepel zout
1 theelepel currypoeder
3 eetlepels kokosolie
1 theelepel dillezaad
3 inches pandan bladeren (toko)
3 takjes curry bladeren (toko)
150 ml kokoscrème

bonencurry

Bereiding:

Voeg de kokosolie samen met het dillezaad toe in een pan (kook- of braadpan). Wanneer de olie gesmolten is voeg je de pandan en currybladeren toe en roer 1 minuut. Voeg vervolgens de alle andere ingrediënten, behalve de kokoscrème toe en laat het 8 minuten koken. Aan het eind voeg je de kokoscrème toe, die je nog een paar minuten laat opnemen door de rest en als het goed is begin je nu al te watertanden van de heerlijke geuren: je curry is klaar! Serveer met witte rijst en papadums.

 

Wortelcurry

Ingrediënten voor 2-3 personen:

500 gram wortels
2 groene chilipepers (lomboks), in de lange weg gehalveerd
5 tenen knoflook
1 ui
2 kardemom bonen
1 theelepel kurkuma
1/2 theelepel zout
1 theelepel currypoeder
4 inches pandan bladeren (toko)
3 takjes curry bladeren (toko)
300 ml kokosmelk

wortelcurry

Bereiding:

Voeg alle ingrediënten samen in een pan en kook 15 minuten totdat de kokosmelk helemaal opgenomen is. Was dat het? Ja, aan tafel!

 

Auberginecurry

Ingrediënten voor 4-5 personen:

800 gram aubergines
2 eetlepels kokosolie
1 theelepel gember in kleine stukjes
1 kaneelstokje (in 3 stukjes gebroken)
3 kardemom bonen
2 sjalotjes
4 inches pandan bladeren (toko)
4 takjes curry bladeren (toko)
2 theelepels kokosazijn of appelciderazijn
sap van 1 1/2 limoen
3 theelepels suiker
2 rijpe mango’s

auberginecurry

Bereiding:

Snijd de aubergine in smalle reepjes en frituur ze in kokosolie. Dit kan bijvoorbeeld in een wok op hoog vuur gevuld met een flinke laag kokosolie.
Voeg in een andere pan de kokosolie en gember toe. Wanneer de kokosolie gesmolten is voeg je de kaneel, kardemom, pandan bladeren, curry bladeren en ui toe en roer een paar minuten. Voeg vervolgens de azijn en het limoensap toe en roer nog een minuutje.
Voeg de suiker en de mango toe aan de aubergine en laat even staan. Meng na een paar minuten alles bij elkaar in een pan en roer nog 5 minuten op middelhoog vuur en klaar is curry!

 

Bietencurry

Ingrediënten voor 2-3 personen:

400 gram rode bieten (in kleine stukjes)
5 tenen knoflook
1 tomaat
1 rode ui
1 theelepel chilipoeder
1/2 theelepel zout
1 theelepel currypoeder
3 eetlepels kokosolie
1 theelepel mosterdzaad
1 kaneelstokje (in drie stukjes gebroken)
3 inches pandan bladeren (toko)
2 takjes curry bladeren (toko)

bietencurry

Bereiding:

Voeg de kokosolie met het mosterdzaad samen in een pan op middelhoog vuur. Wanneer de olie gesmolten is voeg je de kaneel toe en roer een minuut. Voeg vervolgens alle andere ingrediënten toe en laat 8 minuten koken. Rijst erbij en een lekker rood wijntje, yum!

 

Curry met kip of vis

Ingrediënten:

10 takjes currybladeren
2 theelepels peperbolletjes
1 eetlepel tamarin
1 duim gember in kleine stukjes
10 tenen knoflook
5 kardemom bonen
2 kruidnagels
scheutje kokosmelk
4 eetlepels kokosolie
2 theelepels chilipoeder (ongeroosterd)
4 theelepels currypoeder
3 inches pandan bladeren
1 kaneelstokje (in 3 stukjes)
1 liter kokosmelk

Bereiding:

Maak in een vijzel een currypasta van de currybladeren, peperbolletjes en tamarin. Voeg eventueel wat kokosmelk toe om het iets smeuïger te maken. Pers vervolgens de gember, knoflook, kardemom en kruidnagels samen in de vijzel.
Rooster de chilipoeder en de currypoeder in een pan op laag vuur tot het een beetje zwart wordt. Voeg de pandan bladeren en de kaneel toe en roer een minuut. Voeg het knoflook/gembermengsel toe en vervolgens de curry pasta en roer ongeveer 5 minuten. Voeg de kokosmelk toe en breng het aan de kook. Hierna kan de vis of kip toegevoegd worden. Houd voor vis 15 minuten kooktijd aan en voor kip 30 minuten.

 

Wil je nog meer? Dan is er ook nog de zogenaamde kokossambal die ernaast geserveerd kan worden. Hiervoor moet je wel even een kokosnoot raspen (of kokosrasp in de supermarkt kopen, wel zo makkelijk).

Kokossambal

Ingrediënten:

1 zakje kokosrasp of rasp van 1 kokosnoot
3 tot 5 curry- of muntbladeren
5 groene chilipepers
3 tenen knoflook
1 ui, fijn gesneden
1/2 komkommer zonder schil in kleine stukjes

Bereiding:

Maal de curry/muntbladeren met de knoflook in de vijzel. Voeg samen met de geraspte kokos, de ui en de komkommer in een kom en serveer bij de de curry’s.

6 thoughts on “RECEPT: 5 curry’s uit Sri Lanka

  1. Mooie recepten! Bracht ons terug in Sri Lanka. Dank je wel. Aan de sambal heb ik nog wat limoen en tomaat toegevoegd, helemaal fijn

    1. Super om te horen Machteld! Wij reizen via deze smaken ook regelmatig in ons hoofd terug naar Sri Lanka :). En zeker een goede toevoeging!

    1. Bedankt voor je vraag Andrea, ik zie dat dat er inderdaad niet bij staat dus dat zal ik nog toevoegen. De recepten los zijn voor 2-3 personen. Behalve de auberginecurry, die is voor 4-5 personen (hoewel het misschien ook beter is om die te herschrijven naar 2-3 personen…
      Ben benieuwd wat je ervan vond als je het gemaakt hebt!

  2. Wat een leuke artikel! 🙂 Ik kom zelf uit Sri Lanka. Ik maak deze gerechten vaak! 🙂
    Zelf lust ik geen kaneel en voeg ik die ook niet toe aan de curry.

    1. Oh wat leuk om te horen Jennifer dat je het een leuk artikel vindt en zonder kaneel is de curry zeker zo lekker! Mocht je nog andere tips hebben laat het zeker weten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *