Azië, Oman

Rondreis Oman: alles wat je wilt weten

rondreis oman

Toen ik vorig jaar aan vrienden en familie vertelde dat mijn vriend en ik een rondreis door Oman gingen maken, was de meest gestelde vraag: “Oman, hoe kom je daar nou bij?” Oman is inderdaad geen standaard vakantieland. Eerlijk toegegeven, de eerste keer moest ik ook even opzoeken waar het precies lag. Misschien des te meer reden om dit prachtige land in het Midden-Oosten te gaan ontdekken, nu het nog redelijk onontdekt is. Wat er allemaal te zien is (hint: meer dan alleen woestijn) en wat de beste route voor een roadtrip door Oman is lees je in deze blog.

Hoe lang heb je nodig voor een rondreis door Oman?

In principe kun je de reis in een week maken, wat ook veel mensen doen. Wil je wat rustiger aan doen? Dan zou je voor een rondreis van 10 dagen tot 2 weken kunnen kiezen. Wij hebben deze reis in 10 dagen gedaan.

Beste reistijd Oman

De beste periode om naar Oman te gaan is in onze winter. In de zomermaanden kan het er namelijk wel 40 tot 50 graden worden, dus dan wil je alleen maar binnen in de airco zitten. Wij waren er in november en hadden toen nog steeds temperaturen van rond de 30 graden.

Reisroute Oman

Hoewel Oman een groot land is, bestaat het voor zo’n 65% uit woestijn. De belangrijkste highlights van het land bevinden zich allemaal in het noordoosten van het land, waardoor je dus een fijn rondje kunt rijden. Of dat linksom of rechtsom is, maakt eigenlijk niet zoveel uit (tenzij je naar de geitenmarkt in Nizwa wilt, dan moet je zorgen dat je daar op vrijdagochtend bent).

Auto huren in Oman

Een auto huren in Oman is handig. De wegen zijn er goed en veilig en openbaar vervoer is er niet. De enige andere optie is dus om alles met taxi’s of privéchauffeur te doen. Als je voor een huurauto kiest, moet je nog nadenken of je een 4-wheel drive wilt of niet. Een 4WD is een stukje duurder natuurlijk, maar deze heb je wel nodig als je in de woestijn wilt rijden. Met een gewone auto kun je in het dorpje net voor de woestijn parkeren en je laten ophalen door het kamp waar je slaapt.

Wij vonden het fijn om een 4WD te hebben, zodat we nooit voor verrassingen kwamen te staan onderweg als we ergens heen wilden. En rijden door de woestijn vonden wij superleuk!

1. Muscat

(1 of 2 nachten)

Wanneer je naar Oman vliegt, land je – meestal in de nacht – in Muscat, de hoofdstad. Muscat is een langgerekte stad met geen specifiek centrum. Hierdoor is het lastiger om vanuit één plek alles te doen. Vroeger bestond de stad alleen uit de wijken Mutrah en Old Muscat, maar de stad is steeds verder uitgebreid langs de kuststrook. Een auto is daarom geen overbodige luxe. Dat kan een huurauto zijn, maar er rijden ook genoeg taxi’s.

Omdat onze vlucht in de nacht aankwam en we de dag erna niet gelijk een stuk wilden rijden, verbleven wij aan het begin van onze reis 2 nachten in Muscat. Zo hadden we een volledige dag in de stad om die alvast op het gemakje te verkennen. Aan het eind van de reis hadden we er namelijk ook nog 2 dagen.

Wat te doen in Muscat

De belangrijkste highlights in Muscat zijn de Sultan Qaboos Grand Mosque en de Souk. De moskee is de enige moskee in het land die je als toerist kunt bezoeken en dat is zeker de moeite waard. Je bent elke dag welkom tussen 8:30 uur en 11:00 uur en de toegang is gratis. Zorg er wel voor dat je benen en armen volledig bedekt zijn en als vrouw dienen ook je haren bedekt te zijn.

Dagtrip naar Damanyat Islands

Heb je genoeg tijd in Muscat? Dan is het een aanrader om een dagtour met de boot naar de prachtige Damanyat eilanden te doen. Hier kunt je snorkelen met schildpadden! Verder zijn de eilanden zelf ook heel mooi. Wij boekten met Damanyat Shells.

Of boek direct via Get your Guide een tour:

Powered by GetYourGuide

Wij vonden het best lastig om restaurants in Muscat te kiezen, maar het lekkerst en leukst hebben wij gegeten bij Bait al Luban. Dit restaurant ligt tegenover de vismarkt in Old Muscat. Binnen kun je op de traditionele manier op de grond eten of als het niet te warm is kun je ook buiten op het balkon zitten. Hier heb je een mooi uitzicht over het water en de wijk.

Overnachten in Muscat

In Muscat vind je veel zakelijke (en vooral prijzige) hotels van de grote ketens. Een betaalbaar en leuk hotel vinden kan dus een uitdaging zijn. Wij sliepen de eerste nachten in een fijne B&B aan de kust.

Lana Villa Muscat

Deze kleurrijke B&B ligt aan het strand in een rustige (en rijke) buurt. De kamers zijn basic maar netjes en er is een algemene ruimte met een zithoek en een eettafel waar ook het ontbijt geserveerd wordt. Op de bovenste verdieping is een heerlijk dakterras met uitzicht op zee.

2. Wadi’s op de weg naar Sur

(1 nacht)

Vanuit Muscat reden we langs de kust richting het vissersdorpje Sur. Een ritje van zo’n 2,5 uur, maar onderweg is er genoeg reden om te stoppen. Oman heeft namelijk een hoop wadi’s – waterpoelen tussen de rotsen – die niet alleen prachtig zijn om te zien, maar je kunt er ook in zwemmen. En met temperaturen van rond de 30 graden in november is dat een welkome verkoeling.

Let op: in heel Oman wordt verwacht dat vrouwen (en eigenlijk ook mannen) knieën en schouders bedekt hebben, ook als je gaat zwemmen. Er zal niet zo snel iets van gezegd worden en er zijn ook een hoop toeristen die toch gewoon in bikini rondlopen, maar je toont respect als je in ieder geval een zwemshirt met korte mouwen aan hebt tijdens het zwemmen.

Bimmah Sinkhole

Het eerste water dat je tegenkomt is officieel geen wadi, maar wel een bijzondere plek. Op zo’n 600 meter van de zee vind je dit grote zinkgat, wat doet denken aan een grote krater van een meteorietinslag. Van boven is het al een bijzondere verschijning met helder turquoise water, maar je kunt er ook met de trap naar beneden afdalen om in het water af te koelen. Ik ging er alleen in pootje baden, toen er honderden visjes aan mijn voeten gingen knabbelen. Een gratis fish spa dus! Bimmah Sinkhole is gratis te bezoeken en er is een klein parkje omheen waar je eventueel kunt picknicken.

Wadi Shab

Wadi Shab is een van de bekendste wadi’s op de route. Bij het beginpunt betaal je 1 rial om met een bootje naar de andere kant naar het water gebracht te worden. Vanuit daar begint de wandeling langs de wadi. Aan het begin is er nog weinig water maar hoe verder je loopt (en soms klautert over rotsen), hoe meer water er verschijnt. Na ongeveer een uur heb je de plek bereikt en kun je eindelijk het water in plonsen! Er zijn hier verder geen voorzieningen zoals omkleedhokjes, toiletten of kluisjes. Het is dus handig om je zwemkleding al aan te hebben en zo min mogelijk waardevolle spullen mee te nemen.

Vanuit de zwemplek kun je nog een stukje verder zwemmen naar een kleine waterval in een grot.

Tip: neem een waterbag (waterdichte tas) mee die je mee kunt nemen als je naar de waterval zwemt.

Wadi Tiwi

Iets verder dan Wadi Shab ligt Wadi Tiwi. Deze wadi wordt een stuk minder bezocht, vooral omdat het een stuk moeilijker te bereiken is. Sowieso heb je hiervoor een 4WD nodig, maar hoewel wij die hadden zijn we toch halverwege uitgestapt en met een taxi verder gegaan. De weg omhoog is namelijk vrij uitdagend met steile hellingen, smalle straatjes en flinke afgronden. Zelfs in de taxi was het nog redelijk peentjes zweten!

Eenmaal boven loop je via een trap naar beneden waar je bij de verscholen wadi terecht komt. Grote kans dat je deze voor jezelf hebt of maar met een handjevol mensen hoeft te delen. Wij hebben hier even gezwommen, terwijl de taxichauffeur en zijn zoontje zich vermaakten als privé fotografen.

Tip: Neem ruim de tijd voor de wadi’s, het is namelijk zonde als je na de wandeling / autorit net je teen in het water hebt en je eigenlijk alweer terug moet. Het is vakantie dus een uurtje chillen op de plek zelf is eigenlijk een must.

Wij hebben Bimma Sinkhole en Wadi Shab op de weg naar Sur gegaan en de volgende dag zijn we vanuit Sur op en neer naar Wadi Tiwi gereden (40 minuten). Heb je langer de tijd? Dan kun je er ook voor kiezen om in de buurt van Wadi Shab of Tiwi te overnachten. Toen wij er waren, waren ze bezig met het bouwen van Wadi Shab Chalets.

Overnachten in Sur

Zaki Hotel

In Sur zelf is niet heel veel te doen vonden wij, hoewel we er de meest gezellige avond WK voetbal kijken hebben gehad met lokale Omani’s. Wij sliepen in het Zaki Hotel, net buiten het oude centrum. Vanuit hier kun je lopen naar de souk en eventueel doorlopen naar het strand. Wij zijn met de auto richting de Dhow fabriek gegaan. Verwacht hier overigens niet te veel van, maar als je er toch bent is het leuk om te bezoeken.

3. Schildpadden eitjes zien leggen

(1 nacht)

Vanuit Sur is het nog zo’n 45 minuten rijden naar misschien wel de meest bijzondere plek van Oman: Ras al Jinz Turtle Reserve. Op dit strand komen er bijna dagelijks green turtles hun eitjes leggen. Onder begeleiding van een gids kun je in de avond of de vroege morgen getuige zijn van deze bijzondere gebeurtenis.

Het hoogseizoen voor het zien van de schildpadden is in de zomermaanden, maar dan is het in de rest van Oman behoorlijk heet. In de andere maanden komen ze ook, maar dan in wat kleinere aantallen en moet je geluk hebben. Wij hebben op de avond dat wij er waren 3 grote schildpadden gezien die alle drie eitjes aan het leggen waren. Helaas hebben we geen (levende) kleine schildpadjes op weg naar de zee gezien. Een hoop kleine schildpadjes overleven het namelijk niet omdat er ’s nachts vossen op de loer liggen en overdag roofvogels.

Let op: de excursie gaat pas door als er door de ‘verkenners’ schildpadden gezien zijn op het strand. Bij aankomst krijg je een nummer en moet je een tijdje wachten totdat er groen licht gegeven wordt. Dan pas hoef je je ticket te betalen. Het kan ook zijn dat de excursie afgelast wordt, omdat er geen schildpadden gesignaleerd zijn. Het is daarom slim om nog een backup dag te hebben, bijvoorbeeld de ochtend of avond erna.

Overnachten (na)bij Ras al Jinz Turtle Reserve

Ras al Jinz Turtle Reserve

Je kunt bij het Ras al Jinz Turtle Reserve zelf overnachten, waar zowel een avond als ochtend excursie inbegrepen is bij de prijs. Zo heb je ’s ochtends een nieuwe kans als het de avond van tevoren niet doorging. En omdat je bij de locatie zelf slaapt, is het vroege opstaan misschien iets minder pijnlijk.

Sama Ras al Jinz

Wij sliepen zelf op 5 minuten rijden van het turtle reserve, bij Sama Ras al Jinz. Oorspronkelijk zouden we een extra nacht in Sur slapen en vanuit daar op en neer gaan, maar we zijn heel blij dat we een nacht hebben omgeboekt. De avondexcursie duurt namelijk tot 22:30 en dan hadden wij geen zin meer gehad om in het pikkedonker nog 45 minuten terug te rijden. Sama Ras al Jinz is onderdeel van de Sama resorts die op verschillende plekken in Oman te vinden zijn.

4. De woestijn van Wahiba Sands

(1 nacht)

En dan is het tijd voor een uniek avontuur: de woestijn in! Met een 4WD kun je zelf door de woestijn crossen, wat wij fantastisch vonden! Vanuit het stadje Bidiyah is het eigenlijk een rechte weg door het zand en staan de verschillende kampen goed aangegeven. Onderweg kom je eigenlijk alleen af en toe een verdwaalde kameel tegen.

Eenmaal bij je kamp aangekomen, zijn er een hoop activiteiten te boeken, zoals dune bashing, sandboarden of een ritje op de kameel. Wij kozen voor dune bashing bij zonsondergang wat een erg leuke ervaring was!

Wadi Bani Khalid

Tip: Op de weg naar Wahiba Sands kom je langs Wadi Bani Khalid. Een mooie wadi waar je niet eerst een eind voor hoeft te lopen. Dat betekent wel dat het er druk, want ook de dagjesbussen komen hier naartoe. Neemt niet weg dat een verfrissende duik hier ook geen overbodige luxe is, want in de woestijn hebben wij geen oases gezien ;).

Overnachten bij Wahiba Sands

Arabian Oryx Camp

Er zijn een hoop verschillende kampen in Wahiba Sands. Allemaal bieden ze ongeveer hetzelfde aan, de een wat luxer dan de ander. Arabian Oryx Camp heeft verschillende typen accommodaties. Wij sliepen boven op de duin in traditionele tenten. Dit deel ligt afgelegen van de rest van het kamp, dat lager gelegen ligt. Wij vonden dat juist wel fijn omdat het lekker rustig was én je had het beste uitzicht voor de zonsopkomst en – ondergang.

5. Naar de geitenmarkt in Nizwa

(1 nacht)

Vanuit Wahiba Sands gingen we weer terug de bewoonde wereld in, richting Nizwa. We hadden het zo uitgekiend dat we er op donderdagavond zouden zijn (net als alle andere toeristen in het land), zodat we op vrijdagochtend vroeg naar de beroemde geitenmarkt konden gaan. Een traditionele markt waar verkopers met hun geiten rondjes lopen alsof het een catwalk is. De kopers inspecteren aandachtig alle geiten om de ideale kandidaat te selecteren. Dit alles natuurlijk onder een hoop geschreeuw zoals hoort op een markt. Wat ik ervan vond? Bizar en ook wel heftig, maar tegelijkertijd ook interessant om eens gezien te hebben.

Ga in Nizwa vooral niet alleen naar de geitenmarkt. Nizwa heeft namelijk meer te bieden. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het grote fort van Nizwa en sla ook zeker de prachtige souk niet over. Deze vonden wij veel mooier dan in Muscat.

Tip: voor lekkere koffie / cappuccino ga je naar Athar Café.

Overnachten in Nizwa

Wacht niet te lang met een accommodatie in Nizwa boeken, want iedereen is daar op donderdagavond. Bij ons waren er al veel accommodaties uitverkocht.

Bait Alharah

Om de hoek van het fort en op een paar minuten lopen van de geitenmarkt ligt deze kleine traditioneel ingerichte accommodatie. De kamers zijn klein maar prima voor een of twee nachten. Daarnaast is er een fijn dakterras waar je even lekker kunt chillen.


6. Hiken in Jebel Shams

Na strand, woestijn en steden heeft Oman nóg een ander landschap in petto: bergen! Op zo’n 2,5 uur van Muscat ligt het Hadjargebergte gebergte, waar Jebel Shams de hoogste van is. Hij wordt ook wel de Grand Canyon van het Midden-Oosten genoemd en als je de Balcony Walk gaat lopen snap je wel waarom. Deze wandeling van 7 kilometer loopt als een balkon langs de in tweeën gesplitste berg, met uitzicht op de enorme kloof ertussen. De wandeling klinkt overigens enger dan hij is, het pad is ver genoeg van de afgrond en er zit weinig hoogteverschil in. De route wordt aangegeven door de vlag van Oman die op verschillende rotsen geschilderd is. Verdwalen kan eigenlijk bijna niet. Op de terugweg loop je dezelfde route weer terug. In totaal ben je zo’n 3 à 4 uur onderweg.

Tenzij je op zoek gaat naar de waterpoel aan het einde van de wandeling. Toen wij er waren hoorden we namelijk dat die helemaal opgedroogd was omdat er al maanden geen regen gevallen was. Dan kun je dus blijven zoeken, maar zul je geen water vinden. Check dat dus even van tevoren.

Tip: vertrek vroeg in de ochtend om de echte hitte voor te zijn. Neem ook voldoende water en wat te eten mee, want onderweg is er niks te hoop.

Overnachten in Jebel Shams

Sama Heights Resort

Vanuit Jebel Shams zijn we weer terug gereden naar Muscat waar we nog een paar dagen hadden om te chillen. We hebben toen in een luxer resort met zwembad geslapen, wat iets meer Westers georiënteerd was. Hier kon je daarom wel in bikini aan het zwembad liggen en alcohol drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.