RECEPT: Bobotie loempia’s uit Zuid-Afrika

bobotie-loempias

Zeg je Zuid-Afrika dan zeg je lekker eten, want jeetje wat kunnen ze daar lekker koken. Het bekendste nationale gerecht is bobotie, een kruidige overschotel met gehakt en boontjes, maar daarnaast wordt er ook veel uit de Oosterse keuken gemaakt. Tijdens een fantastische lunch in de wijngaarden van Bramon Wine Estate, pal aan de Garden route, werd ik verrast door een combinatie van het nationale Zuid-Afrikaanse bobotie en de Oosterse keuken: bobotie loempia’s!

Wanneer je in Zuid-Afrika bent moet je zeker even bij Bramon Wine Estate gaan lunchen om naast de loempia’s van nog veel meer lekkers te genieten. Voor degenen die geen tripje op de planning hebben staan of gewoon vaker willen genieten van bobotie loempia’s is er dit recept. Ideaal als originele hapje tijdens een borrel of als voorgerecht / tapas tijdens het diner.

Lees ook: Zuid-Afrika: de Garden Route & Route 62 in één dag

Ingrediënten:

Voor ongeveer 10-15 loempia’s

1 pak filodeegvellen
500 gr gehakt
1 ui
1 ei
1,5 tl kurkuma
1 el currypoeder
45 gr rozijnen
30 ml chutney + wat extra als dip
250 ml water

Bereiding:

Wanneer je filodeegvellen bevroren zijn leg je ze op een bord met een natte theedoek er overheen, zodat je ze straks makkelijk van elkaar af krijgt.

Snijd de ui fijn en bak deze in een grote koekenpan met wat olie op middelhoog vuur. Voeg de kurkuma en currypoeder toe en bak mee voor 1 minuut. Voeg vervolgens het gehakt toe en roer alles door elkaar. Wanneer het gehakt gaar is voeg je de rozijnen, chutney en water toe en breng aan de kook.

chutney-rozijnen-water-toevoegen

Laat het geheel voor 15 minuten koken zodat de saus ingedikt is. Laat alles even afkoelen en roer vervolgens het ei er doorheen. Het is belangrijk dat je het goed genoeg laat afkoelen, anders krijg je een gebakken ei erin en dat wil je niet.

ei-toevoegen

Nu is het tijd om de loempia’s te gaan rollen. Haal de theedoek van de filodeegvellen en trek heel voorzichtig het bovenste vel los. Zorg dat er geen scheuren in komen, dat geeft later zo’n troep als je ze gaat frituren.

Leg het filodeeg in een ruitvorm voor je (dus met een punt naar beneden). Leg een reepje vulling horizontaal op ongeveer 1/3 van de onderkant met aan beide zijkanten ongeveer 5 cm ruimte.

loempia-vullen

Rol de onderste punt over de vulling en druk deze even aan zodat er geen lucht tussen de vulling en het deeg zit. Rol vervolgens nog een keer om. Vouw de zijkanten naar binnen en vervolgens de rest van de rol tot er punt over blijft.

zijkaten-vouwen

punt-nat-maken

Maak de randen van die punt even nat en rol de loempia er overheen zodat de punt goed blijft plakken.

De loempia’s zijn het makkelijkst te frituren als ze ingevroren zijn dus als je de tijd hebt kun je de loempia’s een paar uur in de vriezer zetten. Frituur de loempia’s op 180 graden in ongeveer 4-5 minuten goudbruin.

Serveer de loempia’s met wat chutney als dip: “smaaklik ete!”

bobotie-loempias

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *