Afrika, Zuid-Afrika

Zuid-Afrika: de Garden Route & Route 62 in één dag

knysna-head

Wanneer je van Kaapstad richting Port Elizabeth rijdt (of andersom) kom je vrijwel zeker over de Garden Route (Tuinroute in het Nederlands). Deze weg langs de kust voert je langs de kust van Zuid-Afrika met aan de andere kant van je auto groene berglandschappen. Tussendoor passeer je een hoop gezellige dorpjes.

Als je tijd genoeg hebt kun je deze route uitspreiden over meerdere dagen en in één of meerdere van de kustplaatsen overnachten. Bijvoorbeeld in Mosselbaai of Gansbaai om te duiken met haaien. Omdat wij ervoor gekozen hadden om 3 nachten in Plettenberg Bay te overnachten (vanuit onze vlucht naar Port Elizabeth), hebben wij de route in één dag gedaan met als eindbestemming Franschhoek.

Mocht je niet zo van wijn houden (het schijnt dat dat kan), dan kun je ook direct naar Kaapstad rijden via de Whale Coast route, het verlengde van de Garden Route. Het zou zomaar kunnen zijn dat je daar vanaf de weg walvissen kunt spotten (wel even de auto langs de kant zetten als je dat probeert).

Benieuwd naar onze volledige route in 3 weken? Lees dan ook: Zuid-Afrika: van Johannesburg naar Kaapstad in 3 weken

Stops op de Garden Route

Vanuit Plettenberg Bay neem je de N2 vanuit Plettenberg Bay richting George. Zorg dat je vroeg vertrekt, met alle stops ben je namelijk wel zo’n 7 uur onderweg.

1. Knysna

Knysna ligt op slechts 20 minuten rijden van Plettenberg Bay dus de ideale plek om wakker te worden met een koffie of cappuccino. Vanuit het East Head Café heb je prachtig uitzicht over de Knysna Heads en de lagune. Nog niet ontbeten? Ook dat kan hier! Heb je daarna gelijk genoeg energie om nog even naar het viewpoint op de Knysna Heads te wandelen (met de auto rijden kan ook).

knysna-heads
Uitzicht op de Knysna lagune vanuit Knysna Heads viewpoint

east-head-cafe-knysna
East Head Café (George Rex Drive 25, The Heads, Knysna)

2. Wild Oats Market – Sedgefield

Deze stop is alleen mogelijk op zaterdag, dan wordt er namelijk elke week van 7:30 – 12:00 een groot food festival georganiseerd pal langs de N2 bij Sedgefield. Verwacht hier geen typisch Zuid-Afrikaans marktje, maar een compleet food walhalla van smaken over de hele wereld. Van versgeperste sapjes tot muffins, mocht je het ontbijt overgeslagen hebben of een vroege lunch ambiëren dan is dit the place to be op zaterdag.

wild-oats-market

wild-oats-market

3. Wilderness

Alleen al om de naam wil je hier even stoppen. Hoewel je hier verwacht in een soort van Jungle Book te belanden, zie je hier allereerst vooral veel strand, maar liefst 8 kilometer ver. Je kunt er even de zee in duiken om te surfen (hoewel Victoria Bay daar nog beter voor schijnt te zijn), kayaken, paragliden of gewoon op het strand genieten van het uitzicht. Maar Wilderness heeft meer dan strand. Landinwaarts kunnen wandelaars namelijk hun hart ophalen in het Garden Route National Park met wandelroutes variëren van 2 tot 10 kilometer.

wilderness
Paragliders in de verte bij Wilderness

Wanneer je vanuit Wilderness weer verder de N2 op rijdt, kun je eventueel nog bij het Dolphin view point (je kunt dit het beste in je navigatie invullen, anders rijd je er zo langs). Hier hebt je uitzicht over het volledige strand van Wilderness en kun je als je geluk hebt dolfijnen zien springen in de zee.

dolphins-viewpoint

4. Oudtshoorn

Om naar Oudtshoorn te gaan ga je vlak voor George bij de splitsing de N12/N9 op richting George Centrum en Oudtshoorn.

Oudtshoorn staat bekend als de stad van de struisvogels en die zie je dan ook steeds meer naarmate je dichter bij het stadje komt. Als je genoeg tijd hebt kun je hier een struisvogelboerderij bezoeken. Wij kozen alleen voor een culinaire struisvogelervaring, namelijk als lunch bij Restaurant Nostalgie. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het met struisvogel bestellen, zoals een wrap, salade of zelfs een burger.

restaurant-nostalgie
Restaurant Nostalgie (Baron van Reede St 74, Oudtshoorn)

struisvogels-in-oudtshoorn
Struisvogels in Oudtshoorn

Vanuit Oudtshoorn ga je verder over de R62, waarop je van het ene in het andere verbazingwekkend mooie uitzicht rijdt. In het begin zijn de bergen nog dor en kaal, maar voor je het weet is dat over gegaan in het groen van de vele wijnvelden die hier liggen.

route-62

route-62

Route 62

5. Montagu

Hoewel dit meer een toevallige stop voor ons was om de benen te strekken, kregen we hier de beste tip ever voor onze route. Bij The Barn aan de hoofdweg hebben we een drankje in de gezellige tuin gedaan, waarna de eigenaresse ons vertelde dat ze een veel mooiere route naar Franschhoek wist dan de navigatie ons gaf, namelijk via de Franschhoek Pass.
Hoe je daar komt? Zet je navigatie richting Villiersdorp: vlak voor Worcester ga je links richting Aan de Doorns, aan het einde weer links de R43 op. Voor de brug ga je rechts de R45 op richting Franschhoek: de Fransschoek Pass. SU-PER MOOI! Net als je denkt dat het niet mooier kan rijdt je vlak de bocht om en wordt je getrakteerd op het beste uitzicht over Franschhoek.

Franschhoek
Het einde van de Franschhoek Pass: uitzicht over Franschhoek

Uiteraard zijn er nog veel meer stops mogelijk op deze route, zoals bizar grote milkshakes drinken bij Diesel & Crème langs de R62 in Barrydale, wijn en kaas with a view in Bonnievale of de Cango Caves in de buurt van Oudtshoorn. Hm, zaten er maar meer uren in een dag.. of meer dagen in een vakantie..

Anyway, enjoy the ride!

Getagd

2 thoughts on “Zuid-Afrika: de Garden Route & Route 62 in één dag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.