Recepten

RECEPT: Paella uit Valencia

zeevruchten-paella

In een eerdere blog schreef ik al over de workshop paella maken in Valencia bij Escuela de Arroces y Paella Valenciana. Omdat Valencia nou niet helemaal naast de deur ligt is de kookworkshop niet zo 1, 2, 3 gedaan. Gelukkig heb ik het recept van chefkok Jaime gekregen zodat ik het zelf en jullie dus ook thuis kunnen maken!

De echte Valenciaanse paella wordt met kip en konijn gemaakt en dat is ook de variant die ik tijdens de workshop heb gemaakt. Maar aangezien ik ook een enorme liefhebber van de zeevruchten variant ben, heb ik deze zelf thuis gemaakt. Uiteraard wel met de tips en tricks van Jaime op de website van de Escuela.

Voor welke paella ga jij? Via onderstaande links kom je gelijk bij het juiste recept:

Paella Valenciana

Paella de mariscos

Paella Valenciana

(Paella met kip, konijn en bonen)

Ingrediënten voor 4 personen:

400 gram paellarijst (arroz bomba)
500 gram kippendijen
500 gram konijn
200 gram snijbonen
150 gram limabonen
2 tomaten
1 theelepel gerookt paprikapoeder (pimenton dulce)
Een paar saffraandraadjes
1 takje rozemarijn
120 ml olijfolie
Water

Bereiding:

Snij de kippendij en het konijn in stukken van ongeveer 50 à 60 gram. Rasp de tomaten, snij de snijbonen in stukken van ongeveer 4 cm en laat de limabonen uitlekken. Maal de saffraandraadjes tot poeder door ze in een dubbelgevouwen papiertje te leggen en er met een lepel overheen te gaan.

saffraan_malen

In Spanje gebruiken ze een zogenaamde paellero om de paellapan op te zetten, dat een binnenste en buitenste ring heeft om de hitte te regelen. Omdat we deze in Nederland niet kennen, gebruik ik meestal eerst een kleinere pit van het fornuis om alleen het centrum van de pan te verwarmen. Wanneer de volledige pan verhit moet worden verschuif ik de pan naar de grote middelste pit (als je een 5-pits fornuis hebt).
Zet de paellapan op een kleine pit en verhit de olie in het midden van de pan. Wanneer de olie heet is voeg je eerst de stukken kippendij toe. Wanneer de kip goudbruin is verplaats je de stukken naar de zijkanten van de pan en doe je hetzelfde met de konijn.

valenciaanse-paella
Roerbak vervolgens de snijbonen in het midden en kijk uit dat ze niet verbranden. Voeg de limabonen toe en schuif ook de groenten naar de zijkanten van de pan.
Nu is het de beurt aan de tomaten om in het midden van de pan toegevoegd te worden met wat zout. Als al het vocht uit de tomaten verdwenen is voeg je een theelepel gerookt paprikapoeder toe en roer je het samen met de tomaten. Zorg ervoor dat het niet verbrand want dat komt de smaak uiteraard niet ten goede.

paella-valencia

Roer alle ingrediënten (kip, konijn, groente en tomaten) door elkaar en voeg water toe tot ongeveer 1 cm van de rand van de pan.
Verplaats de pan naar de grote pit en zet op hoog vuur en voeg zodra het water kookt de saffraan toe. Voeg het takje rozemarijn toe en laat het geheel 10 minuten koken. Verlaag het vuur en laat nog 30 minuten tot 40 minuten door koken. Als het water lager kom dan een halve theelepel van de bovenkant van de pan (rechtop in de pan) voeg dan wat water toe. Als het waterpeil goed is voeg je de paellarijst toe in een strook over de hele diameter van de pan.

paella-valenciana

Verspreid de rijst voorzichtig met een spatel van onderin over de rest van de pan en zorg ervoor dat de rest van de ingrediënten ook over de pan verdeeld zijn. Vanaf dan raak je de ingrediënten niet meer aan.

paella-valencia

Zet het vuur weer hoog voor 5 minuten, daarna naar gemiddeld voor ongeveer 10 minuten en de laatste 4 of 5 minuten op de laagste stand. Kook het nooit langer dan 20 minuten, ook al is er dan nog vocht over. Zet het vuur uit en laat de paella 5 minuten rusten met aluminiumfolie over de pan.

Daarna is het dan eindelijk zo ver! Wil je als een echte Valenciaan je paella eten dan gebruik je een houten lepel. Buen provecho!

escuela-de-arroces-y-paella

Paella de mariscos

(Paella met zeevruchten)

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de salmoretta:
4 ñora pepers
2 tenen knoflook
4 Romatomaten

400 gram paellarijst (arroz bomba)
500 ml visbouillon
Zeevruchten naar keuze, bijvoorbeeld:
Langoustines (1 per persoon)
Gamba’s (1 per persoon)
Scampi’s (1 per persoon)
200 gram inktvis
200 gram grote mosselen

Bereiding:

Salmoretta:
Laat de ñora pepers 2 uur weken in koud water. Verwijder daarna de pitjes en de zaadlijsten. Snijd de knoflook en tomaten fijn en maal alle ingrediënten in een keukenmachine tot er een gladde pasta ontstaat.

De paella
Maal de saffraandraadjes tot poeder door ze in een dubbelgevouwen papiertje te leggen en er met een lepel overheen te gaan.

saffraan_malen

Snijd de inktvis in blokjes. Schenk een beetje olijfolie in de paellapan en bak de langoustines, gamba’s en scampi’s in de pan tot ze roze zijn. Haal ze uit de pan en zet apart. Kook de mosselen in water in een aparte pan tot ze open springen en giet het water af. Bak vervolgens de inktvisringen in de paellapan. Voeg de salmoretta toe in het midden van de pan en schep om met de inktvis.

paella_de_mariscos

Voeg de rijst toe als een bergje over het inktvismengsel en strooi het gerookte paprikapoeder er overheen. Schep alles om voor ongeveer 1 minuut en verspreid het mengsel over de paellapan.

paella-de-mariscos

Voeg de visbouillon toe tot alles onder staat of tot ongeveer halverwege de pan. Breng het aan de kook op hoog vuur en voeg de saffraan en wat zout toe. Zorg nog een keer dat alle ingrediënten goed verdeeld zijn over de pan door even met de pan te schudden of een lepel te gebruiken.

paella-de-mariscos

Proef na 5 minuten of de bouillon op smaak is en voeg eventueel nog wat zout toe. Laat de paella ongeveer 15 minuten koken op hoog vuur, zodat de bouillon verdampt. Wanneer de rijst tevoorschijn komt zet je het vuur laag en kook je het nog 4 of 5 minuten tot de bouillon volledig verdampt is. Leg de zeevruchten de laatste 2 minuten in een cirkel op de paella zodat ze weer warm kunnen worden.

Haal de pan van het vuur en laat het nog 10 minuten staan voor je dan eindelijk kunt genieten van deze heerlijke paella de mariscos, buen provecho!

 

zeevruchten-paella

Lees ook: 5x doen in Valencia

Getagd

1 thought on “RECEPT: Paella uit Valencia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.