Europa, Nederland

Zeilen en Zen: een bijzondere retreat op het water

Marie Mindful Sailing

Geen woorden voor.. Dat zou normaal gesproken mijn omschrijving zijn van iets dat ik heerlijk, fantastisch en bijzonder vond. Ware het niet dat ik bij de kennismaking op zeilschip Marie de kaart Woorden trok, die me vertelde dat ik die vaker mag gebruiken om mijn gevoel te delen. Op een liefdevolle manier, in plaats van het op te kroppen. Hoewel het schrijven van woorden mij niet zo moeilijk afgaat, vind ik mijn gevoel onder woorden brengen (al helemaal in real life) nog niet zo makkelijk. Met deze spot on-kaart beloofde het dus een interessante retreat te worden!

Een uur eerder kwam ik veel te vroeg aan in Bataviahaven in Lelystad. Daar lag de Marie, een 27-meter lang zeilschip (een zogenoemde Kotter), mij en nog 4 andere deelnemers op te wachten om ons voor 1,5 dag mee op retreat te nemen naar de Marker Wadden. Aan boord ontmoet ik Isabel en Harry, de gastvrije, liefdevolle personen achter Marie Mindful Sailing.

Zeilschip Marie

Vier jaar geleden begon Harry met zijn droom om een eigen zeilschip te (laten) bouwen. Op dat moment zag zijn partner, Isabel, het nog niet helemaal voor zich, maar gedurende het bouwproces kreeg niet alleen zeilschip Marie haar vorm, ook het idee om Isabel’s passie voor yoga en mindfulness te combineren met de passie van Harry voor zeilen werd steeds meer gevormd. En zo ontstond hun bijzondere retreat: Marie Mindful Sailing.

Sinds afgelopen jaar organiseren ze met veel liefde en aandacht verschillende SOUL expedities, van eendaagse trips tot een volledige zenreis van 4 dagen. Bij de bouw heeft Harry werkelijk aan alles gedacht en slim gebruik gemaakt van de ruimte, waardoor je je verbaast hoe groot het eigenlijk is. En hoe modern, er is zelfs een quooker en een fancy koffiezetapparaat dat de lekkerste cappuccino’s maakt!

Trossen los!

Mijn innerlijke avonturier werd wakker. En terwijl de andere dames gezellig aan het kletsen waren, hield ik nieuwsgierig de bedrijvigheid op de boot in de gaten om het schip de haven uit te varen. ‘Denise, heb je je rijbewijs?’, klonk er vanuit de stuurhut. ‘Eh, ja..’ Of ik dan even het roer over wilde nemen. Plots stond ik aan het roer van een 27-meter lang schip en kreeg ik de opdracht om door de, op het scherm een piepklein lijkende, opening het Markermeer op te varen. Mijn gedachten aan een heerlijk zen weekend waren gelijk verdwenen, inmiddels was het een weekend grenzen verleggen geworden! Een spoedcursus roerstand en kaartlezen deed wonderen, waardoor Titanic taferelen iedereen gelukkig bespaard bleven.

Het programma

Of je nu één dag of meerdere dagen gaat, de basis van de SOUL expeditie is hetzelfde bij Marie Mindful Sailing: varen, goed eten, mindfulness en een TRE (Tension Release Exercise) workshop. Die laatste is voor velen nog iets onbekends en ook ik had er voor deze retreat nog nooit van gehoord. Mijn SOUL expeditie bestond uit een 2-daags programma, waarbij we op de Marie naar de Marker Wadden zeilden.

We begonnen de dag met een kennismaking, gevolgd door een sessie mindfulness op de het achterdek van de boot, beiden begeleid door Isabel. Ondertussen had Harry het roer weer van me overgenomen en roerde hij tegelijkertijd in de pan om ons van een heerlijke lunch te voorzien.

Aan het einde van de middag (als alle Jan Smit charterboten weer vertrokken zouden zijn) meerden we aan in de haven van de Marker Wadden. Hier bleven we een nachtje in de haven liggen, met als enige andere ‘eilandbewoners’ de gasten in de paar huisjes op het eiland en andere boten in de haven.

Tijd om het eiland te verkennen, maar ook dat gebeurde op een bijzondere manier. Tijdens een zintuiglijke wandeling liet Isabel ons om de zoveel meter een briefje zien met daarop een zintuig waar we op mochten focussen. De focus op het voelen van je voeten die de grond een voor een raken, het horen van het vrolijke geluid van fluitende vogels in de verte en het opsnuiven van de geur van de bloemen en planten langs het pad. Op deze manier zie, hoor en proef je de omgeving letterlijk, in plaats van dat je al kletsend de ene foto na de andere maakt.

Als bonus hadden wij nog een bijzondere deelnemer in onze groep, José, die gespecialiseerd is in plantengeneeskunde. In stilte plukte ze onderweg het ene na het andere plantje, waarna ze ons aan het einde een korte masterclass gaf over de werking van elke plant op je lichaam en vertelde ze dat zelfs de planten die je als onkruid in je achtertuin vindt iets voor je kunnen betekenen.

Na een spectaculaire zonsondergang liet Harry, eenmaal terug op de Marie, wederom zien dat hij niet alleen een gepassioneerde schipper is, maar ook een uitstekende chefkok en sfeermaker. Na een gezellig diner bij kaarslicht in de stuurhut, kropen we voldaan onder de wol in onze tweepersoonshut om heerlijk uit te rusten voor een nieuwe dag op het Markermeer.

Naast de ‘vaste’ programmaonderdelen kijken Isabel en Harry vooral naar wat de groep nodig heeft en zorgen ze ervoor dat er ook genoeg ruimte is om je terug te trekken in bijvoorbeeld de hangmat op het achterdek of een van de vele zitjes binnen en buiten. Haast is het laatste dat ze hebben, dus een strak tijdschema of programma kun je vergeten. Zo kan het zomaar gebeuren dat er tijdens het avondeten opeens ontstaat dat je met zijn allen een mantra gaat zingen, of dat je de volgende dag gaat skinny dippen in het Markermeer. Niks moet, maar alles mag wel!

TRE

De volgende ochtend stond de TRE workshop op het programma. Zoals gezegd staat dit voor Tension Release Excercises. Met TRE kun je kort gezegd door middel van een serie eenvoudige oefeningen (oude) spanning in je lijf loslaten, zonder te hoeven weten waar die spanning vandaan komt. Door de jaren heen is ons lichaam namelijk ‘vergeten’ hoe we spanning in ons lijf loslaten en door deze oefeningen krijgt je zenuwstelsel als het ware op natuurlijke wijze een herinnering hieraan. Omdat ik al jaren een continue spanning in mijn bekkengebied heb, was ik enorm benieuwd naar deze workshop. En na heel wat jaren rugklachten, fysio’s en zelfs een rugoperatie, was dit voor mij een mega bijzondere ervaring. Na de oefeningen ga je rustig op je rug liggen met je voeten plat op de grond en dan wacht je tot er iets gebeurt. Al snel komen er gedachtes over of je het wel goed hebt gedaan en of het bij jou wel zou werken, maar dan begint er opeens iets in je been lichtjes te trillen. Het gaat iets harder trillen. Voor je het weet lig je ongecontroleerd salsa te dansen op je rug. Het voelt gek, maar toch ook bevrijdend. Opgelucht. Je moet het vooral een keer ervaren om te ontdekken of het voor jou net zo bijzonder is! Ook als je geen duidelijke klachten hebt, kan er nog steeds een hoop gebeuren met TRE.

De magie van Marie zelf ervaren

Een SOUL expeditie op de Marie is een magische ervaring. Niet alleen door de locatie en het programma, maar ook doordat er maar een kleine groep meegaat. Het blijft altijd weer bijzonder hoe je in 1,5 dag tijd zo dichtbij elkaar kunt komen en dingen met elkaar deelt die je misschien niet eens met je beste vrienden deelt.

Zie jij de combinatie van zeilen en zen ook wel zitten en wil je een paar dagen helemaal in de watten gelegd worden door Harry en Isabel? Dan kan dat in 2022 ook in het buitenland! Naast de SOUL expedities naar de Wadden en de Marker Wadden vaart de Marie dit jaar ook naar buitenlandse wateren.

Houd de website van Marie Mindful Sailing in de gaten voor nieuwe data en als het zo ver is, zal het zeker aangekondigd worden op mijn Instagram kanaal (@travelsandbites.nl) (nadat ik zelf geboekt heb natuurlijk).

Getagd , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.