Europa, Nederland

Yoga & Lifestyle retreat in Nederland: een cadeautje voor jezelf!

yoga

Een paar weken geleden reed mijn navigatie mij richting Hippolytushoef, wat een midweek mijn thuis zou zijn. ‘Eh, Hippo-wat’? Ik moest het ook even opzoeken hoor, maar deze plek ligt in het puntje van Noord-Holland in/op het vroegere Waddeneiland Wieringen. De prachtig opgeknapte ‘Wierschuur’ is de plek waar Myrthe van Rooted Lifestyle haar ‘Nourish your soul’ retreat organiseert en waar ik één van de 7 deelnemers ben.

de-wierschuur

Nadat ik in september mijn baan opgezegd had om een sabbatical in te lassen, leek een retreat mij een mooie start van deze periode. Misschien denk je bij een (yoga) retreat in eerste instantie aan Bali of een ander heerlijk warm oord. Oorspronkelijk hield Myrthe haar retreats ook op Bali, waar ze zelf destijds ook woonde, en stond er voor 2020 ook een retreat in Portugal op de planning. Maar door corona konden deze helaas niet doorgaan, waardoor er last minute twee retreats in Nederland kwamen. En deze zijn zo goed bevallen dat ze er volgend jaar gewoon in blijven!

Na een aantal keer op surf & yoga retreat geweest te zijn, wilde ik dit keer ook niet alleen een yoga retreat, maar een combinatie van yoga en coaching. Ik heb mijn baan natuurlijk niet zomaar opgezegd zonder iets nieuws te hebben dus een beetje richting van een coach is natuurlijk mooi meegenomen tijdens zo’n week. Bovendien bood Myrthe de mogelijkheid om na de retreat nog een vervolg coaching traject aan te gaan indien gewenst.

Over Myrthe

myrthe-rooted-lifestyle

Myrthe was ooit consultant in de financiële wereld, een wereld van hoge hakken en veel ellebogen. Drie jaar geleden heeft ze het roer omgegooid en haar baan opgezegd. Ze ging naar Bali en volgde op Koh Samui haar Yoga Teacher Training. Daarnaast specialiseerde ze zich in voeding en health coaching, wat de basis werd voor haar voor haar eigen bedrijf Rooted Lifestyle. Op Bali zette ze haar eerste retreats op, die ze nu dus ook naar Nederland heeft gebracht. Hoewel Myrthe zeker spiritueel is, is ze niet zo’n zweverig type. Ze is juist heel down to earth en weet je te inspireren door vanuit haar eigen ervaringen te vertellen en de achtergrond van alles wat ze weet te delen. Ze zorgt ervoor dat iedereen zich op haar gemak voelt en weet alles tot in de puntjes te verzorgen.

De retreat

De ‘Nourish your soul’ retreat is voor bijna iedereen, de enige voorwaarde is dat je een vrouw bent. Of je nu dagelijks op je hoofd staat of nog nooit yoga gedaan hebt, de yogalessen zijn voor alle niveaus. Myrthe geeft verschillende opties in houdingen en helpt je de houding te verbeteren.

yoga

Omdat het een yoga & lifestyle retreat is, kan de reden dat iemand deze week boekt ook uiteenlopen. De een wilt misschien meer focussen op voeding, terwijl een ander misschien in eerste instantie komt om meer rust te vinden. Het voordeel van de holistische benadering van deze retreat is dat het één het ander niet uitsluit en je overal wat aan zult hebben. Zo heb ik bijvoorbeeld onder andere geleerd dat het eigenlijk niet zo goed is om te drinken bij het eten, omdat je de spijsvertering dan ‘afblust’.

Neemt niet weg dat niks verplicht is tijdens deze week. Als je even geen zin hebt om je bed uit te komen om weer te struggelen in die downward facing dog, dan blijf je lekker liggen. Of je gaat lekker wandelen over de dijk.

wandelen-dijk

Het programma

De retreat begint maandag einde middag en eindigt vrijdagochtend, waarbij er ’s ochtends en ’s avonds yoga gegeven wordt en je elke dag weer opnieuw geniet van drie heerlijke voedzame maaltijden. Daarnaast worden er twee workshops gegeven, een gezellige buitenactiviteit waar je de omgeving een beetje verkent en kun je optioneel een 1 op 1 coaching gesprek met Myrthe en/of een heerlijke massage bij Elisa boeken. De rest van de dag is er genoeg vrije tijd om lekker te gaan wandelen, boekje te lezen in de hangmat, chillen in de zon (als die schijnt) of schrijven in het boekje dat je op je kamer gevonden hebt.

Elke dag staat in het teken van een thema, waar de yogalessen en workshops aan gerelateerd zijn.

Dag 1. Reconnect

Omdat Hippolytushoef voor de meeste mensen niet om de hoek ligt, is de aankomst einde middag vooral chill. Welkomsdrankje, gezonde borrelplank en de eerste yogasessie. Omdat het half september nog volop Indian Summer was, werd het een heerlijke sunset yoga buiten!

Waren we bij de borrel nog redelijk in de afwachtende modus, tijdens het diner kwamen de gesprekken op gang en leerde je al gelijk veel van elkaars ervaringen.

welkomsdrankje
borrel

Dag 2. Nourish

De tweede dag staat in het teken van voeden, in de breedst mogelijke zin. In plaats van yoga stonden er een wandeling en meditatie in de ochtend en een interessante workshop over voeding en gezondheid op het programma. Tijdens deze dag kwamen we er ook achter dat Yvette, de chef deze week, samen met Fleur de meest fantastische gerechten maakt van vaak alleen groente. Koken met alle kleuren van de regenboog is haar op het lijf geschreven en doordat ze over de hele wereld gewoond heeft, zit er vaak een internationale twist aan. Op deze dag heb ik ook een heerlijke massage geboekt, want ook dat is nourishment voor je lijf. Een uur lang heb ik genoten van de heerlijk geurende olieën, de verwarmde massagetafel en kruik en natuurlijk de krachtige massage zelf. Want this everyday please!

ochtendwandeling
ontbijt-trifle
lunch-salade

Dag 3. Heal

Tijd voor de 1 op 1 coaching sessie vandaag om de juiste vragen gesteld te krijgen, die leiden tot nieuwe inzichten of je herinneren aan iets dat je stiekem al wist. Mijn belangrijkste boodschap:

“If you can’t beat the fear, then do it scared”

Dit heb ik met het opzeggen van mijn baan natuurlijk wel gedaan, maar de volgende stap zetten is misschien nog wel enger. Iets met perfectionisme zullen we maar zeggen.

Verder is het deze dag tijd om naar buiten te gaan, en wel op de fiets! Dat is sowieso healend voor mij, hoewel dat door de harde wind misschien niet voor iedereen zo was. Wieringen heeft blijkbaar hele goede fietsroutes in de omgeving en vooral het stukje langs het water, waar de vele kitesurfers hun hart op konden halen, was heerlijk. Misschien moet ik maar eens terug gaan voor wat meer fietstochten in de omgeving. Onderweg zijn we bij een biologische boerderij gestopt, waar ik bietjes heb geoogst voor de lunch de dag erna! Uiteraard wil ik nu ook mijn eigen moestuin in de tuin.

Na alle inspanning van de dag is de yogasessie in de avond na het eten. Deze avond geeft Myrthe namelijk een combinatie van Yin & Nidra Yoga, een rustigere vorm van yoga, waarna je direct je bed in kunt rollen.

bietjes-oogsten
yoga

Dag 4. Transform

De laatste volle dag van de retreat en een hele belangrijke. Op deze dag gaan we ons droomleven creëren tijdens de workshop ‘Living your best life’. Een hele fijne workshop om je WHY vorm te geven; de reden waar jij ’s ochtends je bed voor uit springt. Deze zet je natuurlijk niet in een ochtendje even op papier, maar we zijn zeker een heel eind gekomen.

De ruwe versie van mijn WHY is:
“Een glimlach op iemands gezicht creëren door middel van een mooie ervaring”.

Precies wat ik op Travels & Bites ook probeer. Op een moodboard ziet dat er ongeveer zo uit:

moodboard

Omdat we de volgende dag al vroeg uit zouden checken, stond deze avond in het teken van afsluiten en wel met een Balinees tintje. Om ruimte te maken voor nieuwe ideeën hebben we de belemmerende gedachtes die we niet meer nodig hebben ceremonieel verbrand in de houtkachel, waarna het tijd was voor een klein dansfeestje!

afsluitingsceremonie

Dag 5. Thrive

Na nog één keer yoga, nog één keer een heerlijk ontbijt van Yvette, is het tijd om de Wierschuur te verlaten. Bepakt met nieuwe inzichten en ingrediënten om verder te gaan met het bouwen van mijn droomleven.

sunrise-yoga

Of ik nu een ander mens ben? Nee hoor, ik hou nog steeds van dezelfde dingen zoals eten en drinken, reizen, sporten en organiseren. Misschien gaan ze in de toekomst alleen iets anders geuit worden, who knows!

Over eten gesproken, mocht je net als ik enorm geïnspireerd zijn door de prachtige plaatjes van de gerechten van Yvette, kijk dan eens op haar website Yvette’s Healthy Kitchen, waar ze een hoop inspiratie geeft voor een vega(n) gerecht!

yvette
pancakes

Ook zin gekregen in een retreat? Check de beschikbaarheid via onderstaande knop.

Namasté!

quotes
Getagd ,

9 thoughts on “Yoga & Lifestyle retreat in Nederland: een cadeautje voor jezelf!

 1. Wat een heerlijk artikel!!! Bedankt voor de mooie omschrijving van mijn retreat, ik vond het geweldig dat jij er bij was! Heel veel liefs, Myrthe

 2. Wat een heerlijk en eerlijk verhaal heb je gemaakt.
  Kan uit ervaring spreken dat het een super week was voor mij en de anderen
  Zo inspirerend om met zoveel leuke mensen gesprekken te voeren
  Wat mij betreft voor herhaling vatbaar

 3. Wat een heerlijk en eerlijk verhaal heb je gemaakt.
  Kan uit ervaring spreken dat het een super week was voor mij en de anderen
  Zo inspirerend om met zoveel leuke mensen gesprekken te voeren
  Wat mij betreft voor herhaling vatbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.