Als je een keer in Portugal geweest bent heb je ze vast al een keer geproefd; pastel de nata (ook wel pasteis de nata of pasteis de Belem genoemd). In Lissabon kun je deze vanillegebakjes op bijna elke straathoek vinden, maar de beroemdste en oorspronkelijke vind je in de wijk Belem. Hier worden ze volgens een geheim recept gemaakt, dat maar 6 mensen op de wereld weten. Nee, ik ben daar helaas niet een van, maar gelukkig is het veel anderen gelukt de smaak te benaderen en met dit recept kun je ze nu ook zelf maken! En mijn ‘geheime’ ingrediënt? Licor 43!
Ingrediënten
(voor 12 stuks)
10 vellen bladerdeeg
6 eidooiers (of 120 gram eigeel uit een fles)
500 ml slagroom
140 gram suiker
1,5 dopje licor 43
1 vanillestokje
rasp van 1 citroen
2 el bloem
snuf zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 230 graden. Ontdooi de vellen bladerdeeg en vet ondertussen een bakvorm met 12 muffinvormpjes in met boter. Strooi wat bloem op een houten plank of je werkblad en leg er een plakje bladerdeeg op. Rol het bladerdeeg met een deegroller wat uit tot het ongeveer 1,5 keer zo groot is. Steek er met een rond kommetje (groter dan de muffinvorm) een rondje uit en plaats deze als bakje in de vorm. Zorg ervoor dat de vouwen aangedrukt zijn en dat er geen bladerdeeg over de rand komt.
Doe vervolgens de slagroom, suiker, inhoud van het vanillestokje en de licor 43 in een pannetje en verwarm het mengsel tot het net begint te koken. Ondertussen meng je in een kom het eigeel, de citroenrasp, de bloem en het zout tot een gladde massa. Voeg 2 eetlepels van het slagroommengsel toe aan het eimengsel terwijl je blijft roeren met een garde. Daarna voeg je de rest van de room al roerend toe aan het eimengsel tot het een gladde massa is. Giet het mengsel weer over in de pan en laat het op een laag vuur nog even indikken tot het tussen room en vla in zit (het wordt tijdens het afkoelen namelijk nog iets dikker). Laat het 10 minuten afkoelen en verdeel het over de bladerdeegbakjes tot ongeveer 1 cm onder de rand of tot het mengsel op is.
Bak de pastel de nata’s ongeveer 25 minuten in de oven tot het bladerdeeg goudbruin is en er bruine vlekjes op de vanillevulling komen. Geen paniek als de vulling lijkt te overstromen over de rand, wanneer je de gebakjes uit de oven haalt zakken ze weer in en heb je een mooie gevulde pastel de nata tot de rand.
Nadat je de pastel de nata’s uit de oven hebt gehaald, moeten ze (helaas) nog even 10 minuten afkoelen. Bestrooi ze daarna met wat kaneelpoeder en dan is het smullen maar! Pastel de nata is zowel koud als lauwwarm heerlijk, ideaal dus voor visite!