RECEPT: hartige wafels uit Buenos Aires

wafels

Hoewel je bij Argentinië denkt aan steak en rode wijn, ben ik in Buenos Aires verliefd geworden op de wafels van Club Yauss (dat toen nog WaffleSUR heette). Via via hoorden we dat je ergens lekker wafels met sla kon eten en onze eerste reactie was waarschijnlijk hetzelfde als die van jou nu: wafels met sla? Dat is toch geen combi? Tot we op een dag na een avondje stappen toch besloten het eens te testen en wel gelijk met een kater.

Op een hoek in de creatieve wijk San Telmo stapten we het kleine zaakje in waar de eigenaar ons met een koksmuts op enthousiast begroette. Boven hem hing een groot bord met het menu: wafels met avocadocreme, met tonijnsalade en zelfs met spek en ei! Allemaal op een bedje van sla. Vergezeld met een verse smoothie was dit de ideale detox.

waflesur

Vanaf toen was dit mijn favoriete lunchtentje en ook thuis maak ik deze wafels nog regelmatig na. Hoewel de eigenaar, Javier, me nooit het recept heeft gegeven heb ik er zelf maar een gemaakt.

Mocht je ooit in Buenos Aires komen, ga dan zeker even langs! Hoewel de kaart en het interieur nu heel anders zijn, staan de wafels nog steeds op de kaart. Een ticket naar Buenos Aires toch iets te duur voor een wafel? Dan is voor de thuisblijvers hieronder het recept. Omdat de wafels hartig belegd worden, is het lekkerder om de wafels niet te zoet te maken of juist volkorenmeel of havermout te gebruiken.

Klassieke wafels

2 grote eieren
375 ml volle melk (of karnemelk voor minder zoete wafels)
125 gr gesmolten roomboter
1 tl vanille-essence (laat dit eventueel weg voor minder zoete wafels)
235 gr bloem
3 el suiker (2 el voor minder zoete wafels)
1 tl bakpoeder
1/4 tl zout

 

Volkoren wafels

2 grote eieren
375 ml volle melk
125 ml koolzaadolie
125 gr bloem
125 gr volkorenmeel
2 el lichte basterdsuiker
1 el bakpoeder
1/2 tl zout

 

Havermout wafels

2 grote eieren
375 ml volle melk
125 gr gesmolten roomboter
1 tl vanille-essence
150 gr bloem
75 gr volkorenmeel
75 gr havermoutvlokken
3 el lichtbruine basterdsuiker
1 el bakpoeder
1/4 tl zout

 

Bereidingswijze

Klop de natte ingrediënten (eieren, melk, koolzaadolie, boter, vanille-essence) in een kom. Meng in een andere grote kom de droge ingrediënten (bloem, volkorenmeel, havervlokken, suiker, bakpoeder, zout). Maak vervolgens een kuiltje in het droge bloem/suiker mengsel en giet het ei/melk mengsel erin. Klop tot alles helemaal glad is.

Verhit het wafelijzer en vet het in met wat boter (ik zet hem meestal op stand 3, maar speel hier even mee wanneer je gaat bakken). Maak balletjes van het deeg en plaats een balletje op het wafelijzer. Sluit het ijzer en wacht ongeveer 3 minuten met voor het eerst openen. Wanneer de wafel goudbruin is, kan hij eruit en kun je het volgende balletje erop leggen. Laat de wafels even afkoelen en snijd ze eventueel in kleine hartjes (in het geval je hartjeswafels maakt, zoals ik) om als hapjes te serveren. Daarna kun je beginnen aan de finishing touch, de toppings!

hartige-wafels

Met de toppings kun je alle kanten op. Ik maak ze zelf vaak met eigen gemaakte tonijnsalade, avocadocreme of met cream cheese en gerookte zalm. Voor ontbijt is spek met ei ideaal en wanneer je toch een zoete wafel wilt raad ik de combinatie Nutella en banaan zeker aan!

Kortom, eigenlijk kun je er alles op doen wat je ook op een broodje zou doen. Buen provecho!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *