RECEPT: Cubaanse ropa vieja

ropa-vieja

Toen ik in 2014 naar Cuba ging vertelde veel mensen me dat het eten daar niet echt lekker (maar een beetje saai) is. Dan hebben ze vast geen ropa vieja geproefd! Ropa vieja is het nationale gerecht van Cuba en betekent letterlijk ‘oude kleren’. Het werd oorspronkelijk gemaakt met restjes die men nog in huis had, vandaar de naam. Tegenwoordig is het een heerlijk kruidig rijstgerecht met draadjesvlees.

Ben je in Cuba geweest en heb je dit niet mogen proeven? Of wil je gewoon weer eens een nieuw gerecht proberen? Gelukkig heb ik het recept voor jullie meegenomen.

 

Ingrediënten voor 4 personen

 

400 gram sukadelappen, runderlappen of stooflappen
2 uien
1 laurierblaadje
5 tenen knoflook
2 groene pepers (lomboks)
1 duim verse gember
2 rode paprika’s
1 groene paprika
1 blik gepelde tomaten
2 winterpenen
1 potje olijven
1 theelepel komijn
1 theelepen tijm
2 theelepels paprikapoeder
600 ml runderbouillon
500 gram rijst

 

Bereidingswijze

Voorbereiden:

Snipper 1 ui, snijd de andere in grove stukken. Snijd de knoflook fijn. Snijd de paprika’s in dunne reepjes. Verwijder de zaadlijsten van de lomboks en snijd ze fijn. Snijd de wortels in kleine blokjes en snijd tot slot de gember in fijne stukjes.

ropa-vieja-ingredienten

Bereiden:

Braad het vlees in zijn geheel in wat olijfolie aan op hoog vuur totdat het rondom bruin is. Zet het vuur laag en voeg de grof gesneden ui, het laurierblad en wat zout toe. Voeg vervolgens zo veel bouillon toe totdat het vlees onder water staat. Doe een deksel op de pan en laat het vlees ongeveer 2 tot 3 uur zachtjes gaar koken.

Wanneer het vlees zacht aanvoelt haal je het uit de pan en laat je het rusten. Zet het vuur weer hoog en laat de bouillon tot ongeveer 150 ml inkoken. Giet het over in een kan en zet het weg.

ropa-vieja-vlees-stoven

Voeg weer wat olijfolie toe in de pan en bak de fijngesnipperde ui, de gember, de knoflook en de groene peper totdat de ui glazig wordt. Voeg peper, komijn en paprikapoeder toe en vervolgens de wortel, tomatenblokjes en paprika. Doe de deksel weer op de pan en laat het mengsel ongeveer 10 minuten stoven met af en toe doorroeren of tot de wortel zacht is.

Nu wordt het ook tijd om de rijst te koken, zoals aangegeven op de verpakking.

Ondertussen is het vlees afgekoeld en kun je het met je handen of twee vorken uit elkaar trekken. Afhankelijk van de kwaliteit van het vlees krijg je draadjesvlees of wat dikkere reepjes. In Cuba heb ik beide varianten gehad en ze zijn allebei heerlijk smeuïg!

ropa-vieja-draadjesvlees

Voeg het vlees toe bij de groenten en voeg beetje bij beetje wat bouillon bij, totdat het een smeuïg geheel is. Voeg tot slot de olijven toe en serveer met de rijst.

Serveren:

Bij Cuba hoort natuurlijk rum dus een glaasje Havana Club (met cola) en een salsa muziekje brengt je weer helemaal terug in de sfeer. Of neem net als wij een minder bekende rum uit Cuba mee, Santiago de Cuba.

Buen provecho!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *