Europa, Italië

Workation voor ondernemers: de Business Bootcamp in Italië

Workation ondernemers Italie

Ik word wakker van het geluid van fluitende vogels en kijk uit het raam van het torentje in het 14de eeuws kasteel dat ik deze week mijn slaapkamer mag noemen. Gaat het uitzicht op de Italiaanse heuvels ooit vervelen? Tijd voor een ochtendwandeling terwijl de opkomende zon aan het opwarmen van de dag begint. Ik denk aan wat er vandaag op het programma staat: een workshop passief inkomen, een 1-op-1 coaching sessie om mijn pagina op de website te verbeteren en een pizza party in de avond. Tussendoor alvast de tips uit de workshop van gisteren over affiliate marketing verwerken op de binnenplaats, hopelijk in het zonnetje. Zo voelt werken echt als vakantie.

Klinkt dit jou als muziek in de oren? Dan is een workation misschien ook wel iets voor jou! In deze blog vertel ik je er alles over.

Wat is een workation?

Workation Italie

Een workation, ook wel werkvakantie genoemd, is precies wat je denkt dat het is: een combinatie van werken en vakantie. Wie gaat er nu werken op vakantie zou je denken. Toch wordt deze vorm van ‘vakantie vieren’ steeds populairder, vooral bij ondernemers die locatieonafhankelijk kunnen werken. En sinds corona is een workation ook steeds haalbaarder voor mensen in loondienst.

Je kunt natuurlijk gewoon een appartement ergens boeken in een ander land en daar gaan werken. Dit heb ik vorig jaar in Valencia gedaan en dat was zeker heerlijk, maar nog leuker is het om een georganiseerde workation of ondernemersreis te boeken. Zo heb je gelijk een leuke groep mensen om je heen die met dezelfde reden komen en waar je vaak ook nog eens veel van kan leren. En waar je natuurlijk ook lol mee kan maken op de tijden dat je niet werkt! Want om nou tussen alle backpackers in een dorm in een hostel te slapen terwijl jij de volgende dag aan het werk moet, lijkt mij in ieder geval niet ideaal.

Soorten workations

Er zijn verschillende soorten georganiseerde workations. Soms is het echt alleen samen op een mooie plek verblijven en daar gewoon je eigen werk doen. Vaak worden er bij dit soort werkvakanties wel nog andere optionele activiteiten georganiseerd en eet je met zijn allen. Een andere optie is een workation waarbij er verschillende workshops gegeven worden en eventueel 1-op-1 coaching. Dit zijn vaak workations voor (startende) ondernemers.

Business Bootcamp in Italië

Workation workshop

Zelf ging ik in mei voor de 2e optie: een workation voor ondernemers in Italië. Tijdens mijn eerste workation in Valencia merkte ik dat ik contact met andere ondernemers miste. Daarom ging ik begin dit jaar specifiek op zoek naar een ondernemersreis. Enerzijds om weer op een mooie (zonnige) plek in Europa te gaan werken, maar vooral ook om te leren van andere ondernemers en de tijd te nemen om mijn bedrijfsideeën verder uit te werken.

Tijdens de Business Bootcamp van de Moderne Nomaden mocht ik ruim een week slapen in een Italiaans kasteel, zo’n 1,5 uur boven Rome. Samen met 12 andere (startende) ondernemers liet ik me inspireren door verschillende workshops, van online marketing tot finance, leerde ik veel van de 1 op 1 gesprekken met zowel de coaches als de andere deelnemers en hoefde ik niet na te denken over eten en drinken. Daarnaast werden er verschillende activiteiten georganiseerd én was er een fotograaf mee om professionele foto’s voor de ondernemers te maken.

Workation yoga fotoshoot

Uit je comfortzone

Voor mij was de Business Bootcamp een week om uit mijn comfort zone te treden. Zo heb ik meerdere malen een video met mezelf in de hoofdrol opgenomen (hallo camerafobie!), heb ik op de hot seat mijn onzekerheden uitgesproken en heb ik mijn allereerste yogales ooit gegeven! Het is daarom wat mij betreft veel meer dan alleen een workation. Deze week zal niet alleen je onderneming groeien, maar ook jijzelf als persoon.

Workation yoga

Ondernemersreis voor starters

Of je nou nog moet beginnen met je bedrijf of juist al een tijdje op weg bent maakt niet uit. Mick (expert op het gebied van online marketing en eigenaar van demodernenomaden.nl), Bob (expert op het gebied van video maken) en Jonathan (expert op het gebied van financiën) helpen je maar wat graag om jouw business te laten groeien. Je kunt zelf kiezen bij welke workshops je aan wilt sluiten, uiteindelijk heb ik ze bijna allemaal gevolgd. Minstens net zo waardevol is het contact met andere ondernemers in de groep, die ook allemaal hun eigen expertise en ervaringen hebben.

Om een beeld te schetsen van de diversiteit die je bij de Business Bootcamp tegen kan komen, in onze groep zat o.a. een

Ben jij een startende ondernemer en lijkt een week vertoeven op een Italiaans kasteel jou ook wel wat, terwijl je tegelijkertijd aan je business werkt? Houd dan de website van De Moderne Nomaden in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief zodat je als eerste op de hoogte bent van een nieuwe datum in 2023. En wie weet zien we elkaar daar!

Fotograaf: Sil around the world

Getagd ,

2 thoughts on “Workation voor ondernemers: de Business Bootcamp in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.