Europa, Griekenland

Kefalonia: de onontdekte parel van Griekenland

assos

Al 3 jaar stond Kefalonia bovenaan mijn lijstje van Griekse eilanden om te bezoeken. Waarom? Vooral om de mega jaloersmakende plaatjes van parelwitte stranden omringd door superhelder water in verschillende tinten blauw. Maar ook omdat het een relatief rustig eiland is, waar niet alle dorpjes omgedoopt zijn tot souvenirwinkel en souvlakifabriek en je als sardientjes door de straatjes schuifelt.

Je vindt er überhaupt niet zo gek veel bebouwing, ondanks dat het toch het vierde grootste eiland van Griekenland is. De dorpjes die er zijn, lijken zo uit een ansichtkaart gestapt te zijn en de kronkelende bergweggetjes er naartoe trakteren je na elke bocht weer op een nieuw adembenemend uitzicht. En dan het Griekse eten, alleen al daarvoor zou ik zo elk jaar naar Griekenland willen!

Hoewel het van noord naar zuid maar 1,5 uur rijden is, is het aan te raden om zowel in het noorden als in het zuiden te verblijven als je 2 weken gaat. Zo hoef je niet elke keer alle bergen over te steken als je op pad gaat (kan in een Fiat Panda nog best een uitdaging zijn) en proef je zowel de sfeer in het noorden als het zuiden (die verschilt ndeamelijk best van elkaar).

Wat je absoluut niet over mag slaan vertel ik in dit artikel, van de mooiste dorpjes tot het lekkerste eten.

Op zoek naar de mooiste stranden van Kefalonia?

Lees dan ook: De mooiste stranden van Kefalonia

Overnachten op Kefalonia

Hoewel we normaal altijd alles los boeken kozen we dit keer voor een reis via Eliza was here, waarbij de vlucht en huurauto inbegrepen zijn. Vluchten naar Griekenland zijn los vaak best duur en bij Eliza was here worden ook de kleinschalige en unieke accommodaties aangeboden die ik normaal zou kiezen. En de huurauto die erbij zit heb je ook echt wel nodig, wil je het eiland ook maar een beetje verkennen.

De eerste week van onze vakantie verbleven we in het noorden op 5 km van Fiskardo, één van de leukste dorpjes van Kefalonia.

Aloni Cottages

Een verblijf bij Aloni Cottages is gegarandeerd kleinschalig en weg van de massa. De 4 huisjes van de aardige en beleefde eigenaar Konstantinos hebben allen een eigen keukentje en terras dus je zult de andere gasten alleen tegenkomen bij het zwembad, dat prachtig uitkijkt over de zee.

zwembad-aloni-cottages
aloni-cottages

Wij verbleven in de Standaard Studio wat een schattige losstaande cottage is, van binnen modern ingericht met een tweepersoonsbed, bureau, kledingkast, keukentje en badkamer met douche. Ook vanaf het privé terras voor het huisje kun je in de verte de zee zien, het enige ‘nadeel’ is dat er continu de volle zon op het terras staat waardoor je er eigenlijk alleen ‘s ochtends en ‘s avonds kunt zitten (in de zomermaanden dan).
De Comfort Studio’s hebben wel een luifel bij het terras en zijn van binnen wat ruimer opgezet.

standaard-cottage-aloni
uitzicht-standaard-cottage-aloni

Mocht je toch wat meer bedrijvigheid willen, dan ligt op 300 meter afstand Ranzo Ionio Apartments, wat van dezelfde eigenaar is. Deze accommodatie is iets luxer en heeft naast een fantastische zonsondergang ook een taverne waar je zowel kunt ontbijten als dineren. Ook als gast van Aloni Cottages kun je bij het restaurant van Ranzo Ionio gaan eten, waar typische Kefaloniaanse gerechten bereid worden op de barbecue.

zonsondergang-ranzo-ionio

Vanuit Aloni Cottages en Ranzo Ionio is het 2 km naar het dichtstbijzijnde dorpje Magganos, waar je twee kleine supermarktjes en 3 restaurants vindt.

De tweede week verbleven we op het schiereiland Paliki, in het zuiden van het eiland. Dit deel van Kefalonia is ‘iets’ vlakker en groener. Hoewel het schiereiland rustiger is dan de overkant van het water rondom de hoofdstad Argostoli, zie je hier toch al wat meer grotere hotels dan in het noorden. De grootste stad is hier Lixouri, van waar je met de veerboot naar Argostoli kunt varen.

Tramonto Suites

Op het puntje van het schiereiland met bijna 360 graden seaview, ligt het luxe Tramonto Suites. Een heel verschil met de pittoreske uitstraling van Aloni, maar de moderne inrichting van de Suite Type A is een mooie afwisseling. De ruime kamer is voorzien van een heerlijke groot tweepersoonsbed, een kledingkast, zithoekje en een klein keukentje met koelkast. En niet te vergeten: de badkamer heeft een fantastische regendouche! Vanuit je terras zie je waar je ook kijkt de zee, met op de voorgrond een wel erg opmerkelijk kunstvoorwerp: een wc-pot!

tramonto-suites-type-a
terras-tramonto-suites-type-a

Bij Tramonto Suites is het ontbijt inbegrepen, wat elke ochtend weer een geluksmomentje is. Na een keuze gemaakt te hebben uit het vele lekkers, van Griekse yoghurt met honing tot heerlijke croissantjes en cakejes, kijk je nippend van je koffie of thee uit op het zwembad waar de zwaluwen één voor één snel een verkoelende ochtendduik nemen.

ontbijt-tramonto-suites

Vanuit Tramonto Suites is het ongeveer een kwartier rijden naar Lixouri, waar vele restaurantjes liggen, maar bij het dichterbij gelegen Xi Beach en Vatsa Beach liggen er ook een aantal.

Stranden van Kefalonia

Kefalonia staat bekend om haar mooie stranden, vaak omringd door hoge kliffen. Het is daarom ook het leukst om elke keer naar een ander strandje te rijden. In het noorden vind je vooral kiezelstranden, veelal zonder faciliteiten en in het zuiden zijn er juist wat meer zandstranden met faciliteiten. Er is werkelijk voor ieder wat wils.

Omdat wij echt bijna elke dag een ander strand hebben bezocht, heb ik een apart artikel hier over gemaakt:

>> Ontdek de mooiste stranden van Kefalonia

Restaurants op Kefalonia

Als je aan Griekenland denkt, dan denk je aan souvlaki en gyros en nog meer zware vleesgerechten. En yes, ook op Kefalonia zijn ze op elke menukaart te vinden. Maar naast de typische nationale Griekse gerechten heeft Kefalonia ook een aantal eigen specialiteiten, zoals gevulde wijnbladeren, meat pie, saganaki (gebakken feta), en riganada (soort bruschetta). En dankzij de vele vissersdorpjes, vooral in het noorden, kun je als visliefhebber helemaal je hart ophalen. Ga je toch voor vlees? Houd er dan rekening mee dat de meeste restaurants behoorlijke porties serveren, dus wanneer je ook een voorgerecht neemt is een portie gyros vaak genoeg voor 2 personen. Bij salades geldt trouwens hetzelfde, die zijn in Griekenland gemaakt om te delen met de hele tafel.

Maar genoeg watertandende praat, waar moet je zijn voor de beste bite?

Noorden:

Assos:

Wij besloten vroeg in de ochtend naar Assos te gaan, zodat het én nog niet zo warm was én we er een beetje voor de drukte zouden zijn. Dat gaf ons gelijk de mogelijkheid om zowel te ontbijten als lunchen in dit pittoreske dorpje.

Seaside

seaside-assos

Het eerste restaurantje aan de kade is Seaside, een prima plek voor een ontbijtje met uitzicht op de haven en de pastelkleurige huisjes aan de overkant. Hoewel mijn compleet ontbijt met cappuccino, jus, brood en Griekse yoghurt heel lekker was, zagen de pancakes met Nutella en banaan er ook heel jaloersmakend uit.

Nefeli-Anait

nefeli-anait
meat-pie-nefeli-anait

Iets verder langs het water ligt het gezellige terras van Nefeli-Anait. Hier kom je voor een heerlijke lunch vers voor je bereid, terwijl je uitkijkt op de vele bootjes die binnen varen. De Kefaloniaanse meat pie was een flinke opgave om te finishen, maar zo lekker dat ik het voor elkaar heb gekregen!

Hellenic Bistro

hellenic-bistro

Officieel niet in Assos zelf, maar wel boven op de berg met een prachtig uitzicht op de baai. Verwacht hier geen typische Griekse taverne, maar wel een gezellige bistro met een prachtig uitzicht over Assos, vooral tijdens de zonsondergang. Hellenic Bistro wordt gerund door een Australiër die je favoriete cocktail vers voor je shaked, terwijl de ene na de andere gouwe ouwe hit uit de speakers komt. En dan heb ik het nog niet eens over het eten. De T-bone pork chop past nog maar net op je bord en de zelfgemaakte ravioli met konijn zit bomvol smaak.

hellenic-bistro-ravioli
hellenic-bistro-t-bone

Een ideale stop na een bezoek aan Assos, of zeker de moeite waard om naartoe te rijden als je in de buurt zit.

Fiskardo

Fiskardo is hét vissersdorpje van Kefalonia dus dé plek om vis te eten. In de haven barst het van de restaurantjes, maar omdat het dorpje vrij toeristisch is zijn niet alle restaurants even goed. Wij hebben er maar twee keer gegeten, waarvan 1x meteen het lekkerste eten van de hele vakantie was!

Tassia

tassia-fiskardo

Als je net zo’n visliefhebber bent als wij en je het wel leuk vindt om een beetje in jetsetsferen te verkeren, dan moet je hier zeker heen. En hoewel de kreeften je om de oren vliegen, zijn de prijzen helemaal niet zo jetsetachtig. Wij betaalden namelijk 88 euro voor 2 kleine flesjes roséchampagne, mosselen en octopus kroketten vooraf, grote gamba’s en tonijn als hoofd, een wijntje, koffie en een dessert.

gambas-tassia-fiskardo

Een dag eerder aten we bij Vasso’s in Fiskardo minder voor hetzelfde geld en was het bij lange na niet zo lekker.

tassia-seaside-table

Tip: vraag bij je reservering een tafeltje aan de ‘seaside’ zodat je het mooiste uitzicht hebt (zoals dit enorme jacht hierboven).

Panormos

panormos

Een stuk buiten alle drukte op het puntje van de baai van Fiskardo, ligt het terras van Panormos: de ideale plek voor een cocktail of ander drankje aan het einde van de middag. In het bargedeelte kijk je vanaf je bankje of loungekussen naar de vele boten die aankomen, de één nog imposanter dan de andere. Voor de eerste honger kun je hier ook zeker alvast wat fingerfood bestellen.

Magganos

Alleen als je in Aloni Cottages of Ranzo Ionio verblijft zul je het piepkleine dorpje Magganos bezoeken. Hier zit namelijk de dichtsbijzijnde buurtsuper, maar ook 3 restaurantjes. Wanneer je een keer geen zin hebt om ver te rijden of, zoals wij, na een lange vliegreis enorm honger hebben en zo snel mogelijk willen lunchen, dan is Magganos je redding.

Picnic

picnic-cafe
(foto: Picnic Facebook pagina)

De geluiden van klinkende glazen en borden vanaf het schaduwrijke terras bij Picnic nodigen je al van ver uit voor een gezellige lunch. Het krijtbord voor de deur geeft gelijk aan dat werkelijk iedereen hier welkom is en dat laat de familie ook gelijk merken. Op de kaart vind je zowel traditionele Griekse gerechten als burgers, toast en salade, allemaal vers bereid door moeders.

lunch-picnic

’s Avonds worden er ook vaker speciale avonden georganiseerd met live muziek of een (ietwat corny) sirtaki avond!

Kefall-oinia

kefall-oinia

Een ander prima restaurant in Magganos is Kefall-oinia, met zowel een terras precies op de t-splitsing als achter het restaurant. Aan de voorkant heb je uitzicht op alle bedrijvigheid in de straat en als het donker wordt een luid concert van krekels die zich in de dikke boom op het terras schuil houden. Voor meer rust kun je dus beter vragen of je aan de achterkant mag zitten. Het eten is er prima voor als je niet te ver wilt rijden naar een restaurant, maar ik zou er niet speciaal een omweg voor maken.

Agia Efimia

Fiore d’Amore

fiore-damore

Hoewel ik Agia Efimia niet per se een bijzonder mooi dorpje vond, zou ik er als je erheen gaat zeker gaan voor de pancakes bij Fiore d’Amore aan de haven. Hier maak je mij gelukkig mee: drie fluffy pancakes met zelfgemaakte tijmhoning en banaan. Ook voor de mindere zoetekauw hebben ze genoeg gerechten, een stuk of 10 met ei bijvoorbeeld.

Sami

Misschien komt het omdat ik Assos zo’n leuk dorpje vond dat alle dorpjes erna een beetje tegen vielen, maar ook Sami vond ik minder spectaculair dan gedacht. Ook hier heb je een hoop restaurants aan de haven en is er genoeg te zien op het water, maar wij waren er vrij snel doorheen. Mocht je naar Antisamos Beach of de Melissani grotten gaan dan is een combinatie met Sami voor bijvoorbeeld lunch een prima idee.

Stoa

stoa-coffee-sami

Ben je een koffieliefhebber? Stop dan zeker even bij Stoa, het piepkleine koffiebarretje een straat parallel achter de haven. Ze zijn de enige in Griekenland die hun speciale koffie blend uit Centraal Amerika en de Caribbean verkopen, met een smaakcombinatie van chocolade, noten en citrus. Proef zeker ook een van de zelfgemaakte taartjes erbij!

Zuiden:

In het zuiden hebben wij alleen op het schiereiland Paliki (avond) gegeten, omdat wij daar natuurlijk verbleven. We zijn wel een ochtend naar Argostoli gereden om de Carreta Carreta schildpad te spotten in de haven, maar verder hebben wij niet veel van de hoofdstad gezien.

Paliki

Nisoi Vardianni

nisoi-vardianni

Dit restaurant kregen wij getipt bij onze accommodatie en is de enige waar we twee keer zijn gaan eten. Het restaurant ligt vlakbij Xi Beach en serveert zowel traditionele Griekse gerechten als andere specialiteiten. Naast het heerlijke eten verwonderde ik mezelf ook over de enorm goede en snelle service, ondanks dat de twee dames in de bediening een enorm terras moeten bedienen. Voor spektakel aan je tafel bestel je de Cheese on fire, maar ook de mosselen worden door de kok op het terras met vlammen bereid.

Captain Nikolas

Op de berg aan de weg die leidt naar Vatsa Beach vind je dit populaire restaurant. Helaas stonden wij hier voor een dichte deur omdat ze dicht waren vanwege een geboorte, maar omdat de super vriendelijke eigenaresse zelfs nog naar buiten kwam om zich te verontschuldigen geloof ik meteen dat de goede reviews voor dit restaurant terecht zijn.

Averto Beach Bar

lunch-averto-xi-beach

Geniet van vers bereide vis terwijl je uitkijkt op het gezellige strand Xi Beach. Het pita brood met auberginedip is echt een aanrader! Een ideale lunchplek vanuit je strandbedje.

Erasmias Petani

erasmias-petani

Direct op Petani Beach en de perfecte plek voor het kijken van de zonsondergang. Zorg dat je er redelijk op tijd gaat zitten, zodat je een plekje front row kunt bemachtigen. Kun je gelijk al wat borrelhapjes en drankjes bestellen wat hier zeker geen straf is.

Wijn en olijfolie

Mochten de mooie stranden, schattige dorpjes en heerlijk Grieks eten niet genoeg redenen zijn om meteen een vlucht te boeken, dan gooit Kefalonia er gewoon nog een schepje bovenop. Het eiland heeft namelijk ook een flinke wijnproductie die je uiteraard kunt bezoeken voor een rondleiding en proeverij.

Foivos S.A.

foivos

De meest bijzondere is toch wel Foivos S.A., op het schiereiland Paliki. Niet zo zeer omdat het zo’n mooie locatie of wijngaard is (hoewel we deze door coronarestricties niet hebben kunnen zien), maar vooral omdat dit (nog) het enige wijnhuis ter wereld is dat een aantal van hun wijnen onder water laat rijpen! Oorspronkelijk deden ze dat in de zee, maar door de hoge kosten om steeds duikers in te zetten om de wijnen te checken hebben ze ook een variant gemaakt in aquarium stijl: afgesloten vaten water met een constante temperatuur. De Nautulus wordt op dezelfde manier geproduceerd als de rest van de wijnen, maar doordat hij onder water rijpt blijft hij de smaak houden van een jonge wijn terwijl hij toch gerijpt is en lang bewaard kan worden. Naast de Nautulus in rood, wit en rosé maakt Theodorus Orkopoulos nog maar liefst 18 andere wijnen. Deze variëren van een tafelwijn tot de 41, 47 en 42 wijn: de getallen geven het aantal verschillende soorten druiven in deze wijnen aan. Helaas kon hij door de coronarestricties geen proeverij doen, maar hebben wij op zijn advies een fles Nautulus wit gekocht, die ons thuis nog een keer het gevoel van Kefalonia heeft gegeven. Zelfs zonder een rondleiding en proeverij is een bezoek aan Foivos zeker de moeite waard om meer te weten te komen over de verschillende wijnen.

Gentilini Winery

gentilini-winery

Net buiten de hoofdstad Argostoli ligt Gentilini Winery, een wijngaard opgericht in de jaren 80 met deels Italiaanse roots, vandaar de naam. Hier maken ze uitsluitend premium wijnen en dat blijkt als de beste sommelier van Griekenland langskomt voor een proeverij. Bij Gentilini kun je verschillende proeverijen doen, met 3, 5 of 7 wijnen maar grote kans dat je nog een extra cadeautje krijgt.

gentilini-winery

Omdat ze zo trots zijn op hun wijn willen ze er zeker van zijn dat je de wijn van jouw smaak mee naar huis neemt, mocht je daarin geïnteresseerd zijn natuurlijk.

Een andere wijngaard op het schiereiland is Sclavos, deze was helaas vanwege Covid niet open voor bezoek dus hebben wij niet kunnen bezoeken.

Liocharis Olive Oil

liocharis-olive-oil

Naast wijngaarden staan er ook een heleboel olijfbomen op Kefalonia en dus wordt er op het eiland ook heerlijke olijfolie gemaakt. En ja, ook daar kun je een proeverij van doen en wel bij Liocharis Olive Oil, 8 km ten zuidoosten van Argostoli. Als je aan komt rijden zie je de vele olijfbomen al langs de weg, sommigen zo groot dat je je afvraagt of het wel echt olijfbomen zijn. Het productieproces loopt van november tot januari dus toen wij er in augustus waren stonden de machines stil, maar zelfs zonder draaiende machines en schuifelende olijven weten ze bij Liocharis Olive Oil alles zo in detail te vertellen dat je verbeelding de rest doet. Naast hun eigen olijfolie maken ze ook olie voor andere boeren die geen eigen productiemachines hebben, die ze uiteraard elk in andere ‘molens’ verwerken. Ook de proeverij is niet zomaar een broodje dippen in wat olie, je brengt de olie eerst op lichaamstemperatuur waarna je, net als bij wijn, ruikt, proeft en doorslikt.

liocharis-olive-oil

De olijfolie van Liocharis heeft al meerdere prijzen wereldwijd gewonnen waaronder de Silver Award in New York in 2020 dus uiteraard hebben wij een flesje mee naar huis genomen om een heerlijke Griekse salade of een visgerecht mee te verrijken.

Actief doen op Kefalonia

Omdat wij in augustus op Kefalonia waren, moet ik eerlijk bekennen dat wij niet heel veel ‘activiteiten’ hebben ondernomen, als je het bezoeken van verschillende stranden niet meerekent. Mocht je het eiland in een wat minder hete periode bezoeken, in juni of september bijvoorbeeld, dan kun je ook prima wandelen. Maar met 33 graden (en ook met minder trouwens) zijn de beste activiteiten toch echt op het water!

Bootje huren

bootje-varen

Een bootje huren is sowieso één van mijn favoriete activiteiten en al helemaal als je dat op zo’n prachtige plek kunt doen. Wij huurden ons bootje in Fiskardo bij Regina’s Rent a Boat waar we van 9:00 tot 17:30 de beschikking hadden over onze eigen sloep om van paradijselijk strandje naar paradijselijk strandje te hoppen. Duik vanaf je bootje in het helderste water, lunch op een verlaten strandje, steek over naar buureiland Ithaka of ga op zoek naar een schipwrak. Normaliter krijg je er ook snorkelspullen bij, maar in 2020 was dit door corona helaas niet het geval.

bootje-varen

Naast Fiskardo zijn er nog meer plekken waar je een bootje kunt huren, zoals in Agia Efimia.

Tip: zorg ervoor dat je een aantal dagen van tevoren reserveert, de dag van tevoren of de dag zelf zijn de meeste bootjes al weg.

Suppen

suppen-antisamos

Een andere leuke activiteit is een SUPboard huren. Ook hiermee kun je de prachtige baaien van Kefalonia ontdekken en heb je ook nog beweging. Eén of twee uurtjes is hier vaak wel voldoende. Wij huurden SUPboards op Antisamos Beach, maar nog mooier is het om het in Fiskardo te doen.

Liever op een banaan of iets anders bouncends achter een boot? Dan ben je op Xi Beach of Antisamos Beach aan het goede adres.

Paragliden

paragliden

Het ultieme gevoel van vrijheid beleef je misschien wel vanuit de lucht. En als je dat ook nog doet boven het mooiste strand van Griekenland dan heb je echt een prachtervaring. Bovenaan de klif van Myrthos Beach maak je het werkelijkheid. Wij hebben dit helaas niet gedaan, ik ben nog steeds wel jaloers als ik deze foto zie.

Andere praktische informatie

  • Volg niet altijd Google Maps blindelings. Het kan namelijk zomaar zijn dat de snelste route je over onverharde bergweggetjes leidt, waar je met je Fiat Panda toch niet heel vrolijk van wordt.
  • Op rotondes heeft rechts nog steeds voorrang. Geen idee waarom dit in Griekenland, of misschien alleen op Kefalonia, anders is dan de rest van de wereld maar hier geldt niet dat verkeer op de rotonde voorrang heeft, tenzij er voorrangsborden staan. Gelukkig zijn er bijna geen rotondes, alleen rondom Argostoli even opletten dat je je huurauto niet in de prak rijdt.
  • Hoewel het in Griekenland gebruikelijk is om lekker lang te tafelen, zijn ze in de meeste restaurants enorm snel met het eten serveren. Het kan zomaar zijn dat je nog in je Griekse salade aan het prikken bent wanneer de ober je souvlaki al onder je neus schuift. Wil je lekker lang tafelen? Bestel dan de volgende gang pas als je het voorgerecht op hebt.
  • Wespen. De grootste irritatie tijdens het eten in augustus in elk land. Voordat we in Kefalonia waren hadden we nog geen werkende oplossing gevonden, maar hier ontdekten we dé oplossing. Brandende filterkoffie! Blijkbaar houden wespen niet van deze geur waardoor ze zo goed als weg blijven. Steek de koffie alvast aan voordat je het eten op je terras brengt.

Kun je ook niet wachten om naar Kefalonia te gaan? Boek je reis via Eliza was here of boek alleen je vlucht direct via Transavia.

kefalonia

Tip: een vakantie naar Kefalonia is ook goed te combineren met één van de buureilanden Zakynthos of Lefkas. Met Zakynthos heeft Kefalonia een gedeelde vlucht dus je landt er sowieso.

Ik ben benieuwd wat jij van Kefalonia vindt! Heb je nog vragen of tips? Laat het me zeker weten!

Getagd , ,

1 thought on “Kefalonia: de onontdekte parel van Griekenland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.