Europa, Nederland

5x suppen in Nederland

Met het vele water dat Nederland rijk is, is ons eigen landje de perfecte plek om op een SUPboard te verkennen. Je ziet dan ook steeds meer plekken die boards verhuren of lessen en tours aanbieden. En hoewel een bootje huren ook nog steeds tot één van mijn favoriete bezigheden tijdens een zomerse dag behoort, zet suppen de afgelopen jaren een behoorlijke achtervolging in. Je komt misschien wat minder ver, maar het heeft iets rustgevends om staand over het water te peddelen. Bij wind tegen is het wel iets minder rustgevend geef ik toe, maar dan heb je wel gelijk een goede workout gehad, letterlijk midden in de natuur.

Benieuwd waar je in Nederland goed kunt suppen en boards kunt huren? Je leest het in deze blog.

Lees ook: De mooiste plekken in Europa om te suppen

1. Biesbosch

Misschien heb je al eens bootje gevaren in de Biesbosch, wat één van de populairste activiteiten in dit Brabantse/Zuid-Hollandse natuurgebied is. En je raadt het al: je kunt er ook suppen! Bij vertrek (tenminste, als je in Drimmelen start) word je gelijk op de proef gesteld. Je moet namelijk al suppend het water van de rivier de Amer oversteken, een drukke waterweg waar veel (grotere) boten doorheen varen. Dat zorgt voor golven, die op hun beurt weer voor een wiebelende plank onder je benen zorgen. Een tip bij golven: zorg dat de neus van je SUP haaks op de golven staat. Wil je helemaal voorkomen dat je gelijk het water in dondert, peddel dan lekker naar de overkant op je knieën (wat de meesten overigens doen). Eenmaal aan de overkant ‘kluun’ je met je SUP over een stukje land naar rustiger vaarwater waar je ongestoord van de natuur kunt genieten.

sup-biesbosch

SUPs kun je huren via

  • in Plané: verhuur (Drimmelen, hebben bijna altijd een aanbieding op Social Deal staan)
  • Xplore SUP: verhuur, les, tours (Hank)

2. Heerenveen

sup-heerenveen

Toen ik bij B&B Uitgerust Voor Zaken aan het water van Heerenveen verbleef, moest er natuurlijk ook gesupt worden. Je kunt immers direct vanuit de B&B opstappen voor een tourtje over de wateren van Heerenveen. Dit kan met je eigen SUP, maar via de B&B boek je net zo makkelijk een tour met Supaway Heerenveen. Hierbij geeft Frieda, of een van de andere docenten, je niet alleen een rondleiding door Heerenveen vanaf het water, maar leert je ook de beste techniek, wat veel verhuurbedrijven achterwege laten. En techniek dat wil je, want zonder techniek gebruik je veel meer kracht in je armen dan nodig is.

sup-heerenveen

Op de website van Supaway Heerenveen vind je alle opties, van een een losse les van een uur tot een sunset SUPtour of zelfs een echte workout op de SUP. Slaap je bij B&B Uitgerust voor Zaken (gelijk een aanrader voor overnachting), dan kun je je SUPles ook bij de B&B boeken.

3. Roermond

sup-roermond

Roermond is omgeven door de Maasplassen dus ben je in de buurt, zet dan koers naar BeachClub Koers Zuid waar Wieneke van SUP Limburg haar vrolijke turquoise surfbus geparkeerd heeft staan. Hier heb je de mogelijkheid om een SUPles te boeken, maar ook SUPyoga en -coaching behoren tot de mogelijkheden. Heb je al SUP ervaring? Dan kun je uiteraard ook alleen een board huren en op eigen houtje de Noorderplas verkennen. Deze plas is bij mooi weer ook de ideale plek om, na het suppen, te chillen op het gras of bij de strandtent.

sup-roermond

SUP Limburg heeft ook een locatie in Maastricht, waar je over de Maas kunt suppen.

4. Veerse Meer/Kreek

Zeeland heeft na Friesland het meeste water dus kan natuurlijk ook niet ontbreken in dit lijstje. En hoewel je er natuurlijk ook op zee kan suppen, is het gebied bij het Veerse Meer op het eiland Walcheren de perfecte plek zonder golven. Het meer zelf is natuurlijk al prachtig, maar voor wat meer rust laat je je board te water bij de Veerse Kreek, de uitlopers van het meer. Onderweg SUP je langs prachtige huizen, schaapjes en paarden en hoor je in de verte de koekoek roepen.

Op het Veerse Meer kun je SUPs huren bij

5. Breda

breda

Ook in mijn eigen woonplaats Breda is het mogelijk om de singels rondom het centrum te bevaren met een SUPboard. In 1,5-2 uur SUP je een rondje centrum, waarbij je Breda eens vanuit een andere kant te zien krijgt. Kijk wel uit voor grappenmakers in bootjes: sommigen vinden het namelijk erg leuk om langs suppers extra hard te gaan om zo golven te maken en jij, hup, de singel in plonst. Als je niet superzeker van je balans bent kun je daarom beter uit voorzorg even op je knieën zitten tot de storm (of in dit geval de golf) is gaan liggen.

sup-breda

Er zijn vershillende mogelijkheden in Breda om SUPboards te huren:

Naast deze plekken staan er nog een aantal plekken op mijn verlanglijstje om heen te gaan. Op nummer 1: Loosdrechtse of Vinkeveense Plassen! En natuurlijk kun je ook voor een extra uitdaging met golven op de Noordzee gaan!

Heb jij nog tips voor mooie plekken om te suppen in Nederland? Deel ze dan zeker in de comments hieronder.

Lees ook: De mooiste plekken in Europa om te suppen

Getagd , , , , , , , , ,

1 thought on “5x suppen in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.